Annons
FOLK I FARTEN

Växjö manifesterade mot rasism

I måndags var det 60 år sedan Martin Luther King höll sitt berömda tal I have a dream i Washington DC. Ett jubileum som uppmärksammades i Växjö med politiskt panelsamtal i Domkyrkocentrum, frihetståg genom staden och musikkonsert i Linnéparken.
Växjö • Publicerad 29 augusti 2023
Växjö tågade mot rasism och högtidlighöll 60-årsdagen av Martin Luther Kings tal I have a dream.
Växjö tågade mot rasism och högtidlighöll 60-årsdagen av Martin Luther Kings tal I have a dream.Foto: David Färdigh

Det började med att den internationellt kända gospelkören Washington Gospel Choir skulle göra ett gästspel i Växjö domkyrka, men växte därefter till ett ännu bredare och större evenemang. Högtidlighållandet av att det gått 60 år sedan Martin Luther King höll sitt berömda I have a dream-tal den 28 augusti 1963 blev till manifestationen Växjö mot rasism. Politiker, föreningar, välgörenhetsorganisationer och andra ideella krafter krokade arm i solidaritet och gjorde ett gemensamt avståndstagande mot främlingsfientlighet och rasism. På Speakers Corner blev det till exempel bejublad gospelsång under Jonas Nilssons ledning och därefter en fredsmarsch ackompanjerad av Kulturskolans Blåsorkester med Linnéparken som slutmål. Väl där fick publiken bland annat avnjuta en mäktig version av We shall overcome.

Men det diskuterades även rasism. Hur är egentligen dagens samhällsklimat? I panelsamtalet under Lisa Moreaus ledning fanns representanter för Växjös samtliga partier i kommunfullmäktige. Andreas Olsson (C) uttryckte hopp om framtiden men hade också vittnesmål om rasistiska uttryck i vardagen.

Annons

– Idag på en av Växjös busshållplatser hörde jag hur ett gäng ungdomar ropade att man inte skulle ta bussen till Araby utan skyddssäker väst. Ett exempel på hur fördomar och förutfattade meningar lätt sprids.

Pernilla Tornéus (M) menar att det är tragiskt när människor bedöms utifrån sin hudfärg medan Gunnar Nordmark (L) beskrev det som att rasismen förkväver varje individs frihet. Maria Garmer (V) poängterade att antirasism är ett ideologiskt ställningstagande och att det behövs ett samhälle med minskade klyftor och mer välfärd. Magnus P Wåhlin (MP) varnade för ett allt hårdnande samhällsklimat som delar upp folk och ställer grupper mot varandra.

– Antalet hatbrott ökar i Sverige. Jag känner oro för den hårdhetens ideologi som nu breder ut sig.

Malin Lauber (S) jämförde rasismen med en pågående pandemi där samhället är i akut behov av ett vaccin.

– För 60 år sedan talades det om ras. Idag pratas det istället om kultur. Folk delas in i olika boxar och ska inte blandas. Jag menar tvärtom att mångkultur berikar vårt samhälle.

Även om samtalet inte skulle beröra politiska tvisteämnen så skickade såväl Malin Lauber som Maria Garmer iväg ett litet nålstick mot det som de kallar regeringens ”angiverilag”.

– Vi i Växjö kommun skulle aldrig tvinga våra anställda att ange personer som vistas i Sverige illegalt, framhöll Malin

Jon Malmqvist (KD) reagerade på uttalandet.

– Det finns inget sådant rasistiskt lagförslag. Jag känner inte heller igen mig i bilden av Sverige som målas upp. Rasism betyder att värdera människor utifrån etnicitet och det är få människor som gör det.

Romeo Pettersson (SD) ansåg avslutningsvis att det bästa sättet att få bort rasismen i samhället är att få bukt med gängkriminaliteten, få fler att lära sig bra svenska och att åstadkomma ett bättre klimat i skolan.

– Det är något som jag hoppas blir verklighet med Sverigedemokraterna i en framtida regering.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons