GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö

Prideveckan en återkomst för Växjösonen Måns

För sju år sedan lämnade Måns Samuelsson Växjö eftersom han inte kände sig trygg och sedd i staden. I måndags var han tillbaka som invigningstalare på Växjö Pride.
– Att bli inbjuden som talare och få möjlighet att komma tillbaka är en häftig känsla.
Växjö . • Publicerad 11 maj 2022

– ”Häftigt att komma tillbaka till staden jag lämnade”

Att komma tillbaka till Växjö och bli inbjuden som invigningstalare på Växjö Pride är häftigt, berättade Måns Samuelsson.
Att komma tillbaka till Växjö och bli inbjuden som invigningstalare på Växjö Pride är häftigt, berättade Måns Samuelsson.Foto: David Färdigh

Växjö Pride pågår för fullt. Efter två år då pandemin tvingade arrangörerna att mestadels hålla digitala aktiviteter så är Prideveckan tillbaka med full kraft. Under veckan har det anordnats ett pärlband av evenemang som kröns imorgon med Prideparaden, som väntas locka tusentals deltagare.

– Det här är Växjös mest färgglada vecka, konstaterar Suzana Mocevic, ordförande i föreningen Växjö Pride.

Även om det hänt mycket positivt när det gäller HBTQ-rättigheter så behövs alltjämt Prideveckan menar Suzana.

– Växjö Pride sätter ton, tar ställning och lyfter upp HBTQ-frågorna. Inte bara denna vecka utan under årets samtliga 52 veckor och 365 dagar.

Växjö Pride är årets färggladaste vecka som traditionsenligt avslutas på lördag med Prideparaden.
Växjö Pride är årets färggladaste vecka som traditionsenligt avslutas på lördag med Prideparaden.Foto: David Färdigh

Lördagens Prideparad kan ses som en inspirerande och kraftfull manifestation för HBTQ-personers rättigheter men också som en hyllning till kärleken.

– Vi går tillsammans och tar ställning tillsammans!

Växjö Pride sätter ton, tar ställning och lyfter upp HBTQ- frågorna, betonade Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.
Växjö Pride sätter ton, tar ställning och lyfter upp HBTQ- frågorna, betonade Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.Foto: David Färdigh

En av dem som 2013 var med och tog det första initiativet till Prideparaden i Växjö var Måns Samuelsson. Han och ett gäng elever på Katedralskolan startade det som så småningom kom att utvecklas till en hel Pridevecka. Men det var också ett ställningstagande som inte var helt oproblematiskt.

– För sju år sedan valde jag att lämna Växjö eftersom jag inte kände mig trygg och sedd i staden.

Numera bor Måns i Malmö, där han utbildar sig till socionom och dessutom är verksam som konstnär. Bland annat är han en av nio finalister i tävlingen Proud Colors, Sveriges första regnbågsstipendium som kommer delas ut i samband med Stockholm Pride.

– Min vision är att skapa ett tryggt rum för unga HBTQ-personer på landsbygden genom konsten. För mig har konst och kultur varit en tillflykt under hela min uppväxt.

I måndags var Måns tillbaka i sin forna hemstad i egenskap av invigningstalare på Växjö Pride.

–Att komma tillbaka till Växjö och stå här som inbjuden talare, det är en häftig känsla!

David Färdigh
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.