Växjö
MÖTE MED

Komikeresset Thomas bästa Växjöminnen

I sommar spelar komikern Thomas Petersson farsen Pappor på prov på Krusenstiernska gården i Kalmar. Nyligen gjorde han dessutom ett gästspel i Växjörevyn. För Växjöbladet/Kronobergaren passade han på att berätta om några av sina bästa Växjöminnen.
– Legendariska rockbandet Sweet var förband till mig i Linnéparken.
Växjö • Publicerad 19 februari 2023

–”Sweet var förband till mig i Linnéparken”

Jag har många fina minnen från Växjö. Allt från eftersläckningarna på Oléo till när jag hade legendariska rockbandet Sweet som förband på Allsång i Linnéparken, berättar Thomas Petersson.
Jag har många fina minnen från Växjö. Allt från eftersläckningarna på Oléo till när jag hade legendariska rockbandet Sweet som förband på Allsång i Linnéparken, berättar Thomas Petersson.Foto: David Färdigh

En intensiv helg var det nyligen när Thomas gjorde ett bejublat inhopp i Växjörevyn. Två stand up-nummer varvades med gästspel i revynummer som exempelvis Jägarna och Mister Camping.

– Det är en speciell upplevelse att plötsligt hoppa in mitt i en revy, men jag lyckades ta mig in och ut från scenen vid rätt tillfälle alla gånger. Fast i ett nummer krockade jag med en av danstjejerna bakom kulisserna.

Vad är din relation till revyer?

– Jag brukar göra återkommande gästspel i RevyMix i Karlshamn. Dessutom var jag med i Halmstadsrevyn 1,5 gånger 1991-1992. Andra året kunde jag inte fullfölja eftersom jag fick ett erbjudande om att vara med Stefan & Krister i Falkenberg, men då fixade jag fram en ersättare vid namn Jojje Jönsson, som för övrigt senare blev fast medlem i Stefan & Krister-gänget.

På senare tid har annars Thomas dragit ner något på arbetstempot. Från att tidigare kört uppåt 200 föreställningar per år så ligger nu snittet på cirka 70.

– Jag tar det lite lugnare nuförtiden och har börjat spela golf. Fast ifjol hann jag inte med särskilt många golfrundor. Jag styckade nämligen upp och sålde gården och byggde dessutom en enplansvilla.

Så du har lämnat livet på landet?

– Nej då! Det nybyggda huset ligger bara 300 meter från gården.

Thomas har sysslat med komik och stand up comedy ända sedan slutet av 1980-talet och snart firar han 35-årsjubileum som artist.

– Någon gång 2024 planerar jag att göra en jubileumsturné. Det blir ”best of” bestående av nummer med allt från Handbollsspelaren till Ölandsraggaren.

Fast först väntar sommarfars i Kalmar. För sjätte gången medverkar Thomas i ensemblen på Krusenstiernska gården. Årets fars heter Pappor på prov.

– På grund av pandemin har den blivit uppskjuten två gånger, men nu ska det förhoppningsvis bli tredje gången gillt. Vi är ett härligt gäng bestående av bland annat Ola Forssmed, Sussie Eriksson och Tobias Persson.

Ett härligt gäng är det också på Växjörevyn intygar Thomas. När revygeneralen Nils Åkesson frågade om han ville göra ett gästspel så tvekade han inte.

– Det passade väldigt bra. Jag hade tid och dessutom känner jag Nils sedan tidigare och tycker Växjörevyn håller hög klass.

Växjö är en stad som Thomas besökt åtskilliga gånger under sin karriär och som är förknippat med många minnen.

– Förr brukade vi alltid ha eftersläckningar på Oléo.

Men den största Växjö-höjdpunkten skedde nog i Linnéparken konstaterar Thomas.

– Jag medverkade i Allsång i Linnéparken och innan jag skulle framföra mitt stand up-nummer så uppträdde legendariska brittiska rockbandet Sweet. Att haft Sweet som förband är en bra merit på sitt CV!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.