GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö

Första spadtaget för nya bostäder i Sandsbro centrum – Ödetomt bebyggs med 42 bostadsrätter

Efter många års väntan så påbörjas nu byggandet av bostäder på den gamla butiks- och pizzeriatomten i centrala Sandsbro. GBJ Bygg kommer att uppföra fem trevåningshus med totalt 42 bostadsrätter.
– Lägenheterna i Brf Helgablick blir inflyttningsklara hösten 2024, berättar Fredrik Hansen, försäljningsansvarig på GBJ bygg.
Växjö. • Publicerad 6 december 2022 • Uppdaterad 8 december 2022
Med assistans av Jultomten togs i lördags det första spadtaget för Brf Helgablick i Sandsbro centrum. Totalt ska det bli 42 bostadsrätter fördelade på fem trevåningshus.
Med assistans av Jultomten togs i lördags det första spadtaget för Brf Helgablick i Sandsbro centrum. Totalt ska det bli 42 bostadsrätter fördelade på fem trevåningshus.Foto: David Färdigh

I lördags togs det första symboliska spadtaget på den blivande byggplatsen i centrala Sandsbro. Ceremonin vid Fyllerydsvägen samlade mycket folk, såväl blivande bostadsrättsinnehavare som boende i närområdet. Även om några bekymrade sig för sämre utsikt över Helgasjön och eventuella störningar från byggtrafiken så tycktes de flesta vara glada över att byggnationen kommer igång.

– Efter att det först stått en brandskadad fastighet på platsen och sedan varit en dyster ödetomt så känns det skönt att det byggs bostäder. Det ger liv åt Sandsbro centrum, konstaterade en granne.

Erika Dahlström, försäljningschef på GBJ bygg, rekapitulerade historien om tomten som tidigare rymt såväl Konsumbutik som pizzeria och skoaffär.

– Det har varit en lång resa för att komma till det här spadtaget. GBJ Bygg köpte fastigheten redan 2008 med målet att skapa ett nytt bostadskvarter. För detta krävdes bland annat en ny detaljplan som medgav bostadsbyggande. Sedan har det varit många frågeställningar om vad som får byggas på platsen. Vi har genom åren haft en nära dialog med både Växjö kommun och Trafikverket.

De ursprungliga planerna på ett tolvvåningshus fick skrotas, men istället blir det nu fem stycken trevåningshus med totalt 42 bostadsrätter som kommer utgöra ett nytt kvarter i Sandsbro centrum.

– Jag känner mig stolt och glad att vi nu kan dra igång byggandet, berättade Erika.

Inom kort börjar schaktmassorna forslas bort och byggnationen kan påbörjas. Byggtiden är beräknad till knappt två år.

– Vi har en utarbetad tidsaxel och Brf Helgablick ska vara inflyttningsklar hösten 2024, informerade Fredrik Hansen, försäljningsansvarig på GBJ Bygg.

Hur många lägenheter är tecknade i dagsläget?

– Cirka 40 procent.

Störst intresse för Brf Helgablick är det från husägare i närområdet.

– Det är äldre par som trivs väldigt bra i Sandsbro och som nu vill byta villan mot bostadsrätt. Men vi har även en hel del yngre par och barnfamiljer som tecknat lägenhet.

Fredrik beskriver det framtida Brf Helgablick som ett hemtrevligt och familjärt kvarter.

– Perfekt om man vill bo komfortabelt och sjönära.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.