Evin Cetin om gängen: ”Uppfostras till att bli mördare”
Evin gästade nyligen Växjö och studieförbundet NBV Sydost för att tala om sina erfarenheter av den svenska gängkriminaliteten, droghandeln och dödsskjutningarna. Under flera år var hon verksam som advokat och då främst som målsägarbiträde i mordrättegångar kopplade till gängkriminalitet. Nu har hon lämnat yrket.
– Det blev för mycket. Jag var målsägarbiträde i 16 mordrättegångar som uteslutande handlade om mord på unga människor. Jag träffade deras familjer och var med på rättegångar som på grund av hotbilden bevakades av insatsstyrkor med automatvapen. Till sist kände jag att jag inte kunde göra någon skillnad som advokat. Jag måste istället försöka påverka saker innan de händer.
Nu har Evin skrivit boken Mitt bland oss, där hon intervjuat unga gängkriminella och skildrar deras verklighet. Det handlar om unga killar som i 12-årsåldern inleder sin kriminella karriär med att hacka, packa och springa.
– De är naiva och får en femhundralapp för att transportera narkotikan till ett visst område. Droghandeln är inkörsporten. Ledarna i gängen testar sedan vad killarna är kapabla till. De uppfostras till mördare.
Evin tvekar inte att kalla de unga mördarna i de kriminella nätverken för barnsoldater, en term som annars är förknippade med krigszoner.
– De indoktrineras till att skjuta människor. Majoriteten som utför dåden har dessutom narkotika i kroppen. De avtrubbas till att inte känna någonting och blir empatistörda.
En stor skuld faller enligt Evin på narkotikaköparna. Som den offentliggjorda swish-listan i Sundsvall visade handlar det ofta om vanliga Johansson eller Andersson, som via sin drogkonsumtion göder de kriminella gängen.
– Narkotikahandeln i Sverige omsätter miljardbelopp. Vi kommer inte kunna knäcka gängkriminaliteten om vi inte knäcker narkotikahandeln. Jag kanske låter som en moralist men jag vill påstå att de som köper narkotikan har barns liv på sitt samvete.
Drogkonsumenterna finns inte sällan i de välbeställda grupperna.
– Gängkriminella som jag intervjuat berättar hur de får beställningar från innerstadskontoren i Stockholm på fredagseftermiddagarna och från de fina villaområdena på lördagskvällarna.
När det gäller kriminalpolitiken med införandet av exempelvis visitationszoner och tvångsavlyssning är Evin skeptisk. Hon kritiserar politikerna för att agera kortsiktigt.
– Åtgärderna kommer inte ha någon avgörande betydelse. De kriminella grupperingarna kommer anpassa sig, hitta nya sårbarheter i samhället och därmed nya möjligheter.