Annons

Dubbla bandy- världsmästerskap i Åby – Evenemanget ett styrkebesked från svensk folkrörelse

Just nu pågår Bandy-VM för såväl damer som herrar i Åby utanför Växjö. Att en sådan liten ort kan arrangera ett internationellt idrottsevenemang lovordas av många. En som stämmer in i hyllningskören är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
– Det är ett inspirerande styrkebesked från den svenska folkrörelsen och visar på betydelsen av alla ideella krafter som jobbar inom idrotten.
Åby. • Publicerad 29 mars 2023 • Uppdaterad 31 mars 2023
Att Bandy-VM spelas i lilla Åby är superhäftigt. Det visar på styrkan i svensk folkrörelse och betydelsen av alla ideella krafter som jobbar inom idrotten, menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som besökte mästerskapet på invigningsdagen.
Att Bandy-VM spelas i lilla Åby är superhäftigt. Det visar på styrkan i svensk folkrörelse och betydelsen av alla ideella krafter som jobbar inom idrotten, menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som besökte mästerskapet på invigningsdagen.Foto: David Färdigh

Bandyvärldens blickar riktas denna vecka mot samhället Åby och Eriksson Arena, där Bandy-VM just nu pågår för fullt. Växjöbladet/Kronobergaren följde herrarnas öppningsmatch mot Norge och stoltheten och entusiasmen var påtaglig i den lilla småländska bandymetropolen strax norr om Växjö.

–Roligt att få visa upp Åby och bjuda på familjär stämning, berättade publikvärdarna i entrén.

Annons

Det här är första gången någonsin som VM i bandy för damer och herrar anordnas på en och samma plats. Tämligen unikt är också att en sådan liten ort som Åby står för värdskapet. En av besökarna på plats under öppningsdagen var Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som hyllade de lokala arrangörerna i Åby/Tjureda IF.

– Det är superhäftigt att VM spelas i Åby! Ett inspirerande styrkebesked från den svenska folkrörelsen som visar på betydelsen av alla de ideella krafter som jobbar inom idrotten.

Vad är din relation till bandy?

– Jag är uppvuxen i Uppsala och håller förstås på IK Sirius. Genom åren har jag varit på många hemmamatcher om än något färre på senare tid.

Entusiasmen och stoltheten över VM-arrangörskapet är påtagligt i Åby.
Entusiasmen och stoltheten över VM-arrangörskapet är påtagligt i Åby.Foto: David Färdigh

Strax före matchen hade Magdalena träffat det svenska damlandslaget och ville gärna lyfta fram bandysportens jämställdhetsarbete.

– I bandyn får damerna och herrarna samma ersättning för att spela i landslaget. Det tycker jag är ett exempel som fler idrotter borde följa.

Och hur går det nu i herrmatchen Sverige-Norge?

–Det blir svensk storseger.

Magdalenas inte alltför djärva gissning slog in. Sverige vann matchen med hela 16-2.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons