Annons
FOLK I FARTEN

De sjöng om studentens lyckliga dagar

Juni är tiden på året då studenter i vita mössor sjunger och fröjdas. Folk i Farten begav sig till Katedralskolan i Växjö och träffade bland annat på Tensaye Lindquist, som precis gått ut det estetiska programmet och som hade en späckad och glädjesprudlande dag.
Växjö • Publicerad 16 juni 2023
Med full fart i riktning mot vuxenlivet. Det var mycket glädje och eufori när Katedralskolan hade sitt traditionsenliga utspring.Foto: David Färdigh

Det är spänning och förväntan i luften. Från högtalare hörs dunkande musik och runt i stadens alla hörn skymtar vi ballongprydda ekipage. Det är försommar och studenttider. Från Växjös gymnasieskolor rusar studenterna ut med spirande framtidstro och på finaldagen har vi tagit oss till Katedralskolan. Här träffar vi ett glatt gäng bestående av Ella Johansson, Majken Eriksson, Liv Persson, Vanessa Eriksson, Malla Gustafsson, Tilde Iversen, Alva Barkéus, Anna Drott och Maya Bäckström.

– Vi har gått samhällsvetarprogrammet.

Annons

Hur skulle ni beskriva de här tre åren?

– Roliga! Studierna var tuffa ibland med mycket plugg, men sammanhållningen och gemenskapen i klassen har varit underbar. Det är något man kommer sakna, men vi ska hålla kontakten med varandra!

Själva studentdagen började tidigt för gänget.

– Champagnefrukost klockan åtta i morse. Och vi drack äkta champagne, poängterar Majken.

Äkta champagne och rejält firande är det förstås som gäller när man tar studenten. Glädjen går inte att ta miste på.

– Vi har en fantastisk dag. Det enda vi är missnöjda med är att vi inte fick välja musik till utspringet. Vinnarna i poängjakten får den förmånen. Vi kom tvåa men borde ha vunnit, konstaterar Tilde, Alva och Maya.

Vilken musik hade ni valt?

– Något med Håkan Hellström!

Strax intill råkar vi på Liban Abdi, som också gått samhällsvetarprogrammet och som har ett självklart favoritämne.

– Kursen i retorik var helt klart roligast.

Annons

Vad ska du hitta på efter studenten?

– Jag ska jobba i sommar men sedan börja jag studera statsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö direkt i höst. Jag känner mig motiverad och vill fortsätta utbilda mig.

Så är det dags. Inräkningen börjar och sedan sprutar det glittrande konfetti och en euforisk flock studenter springer jublande ut från skolans öppnade portar. Mitt i vimlet träffar vi Tensaye Lindquist, student från Växjö som gått ut det estetiska programmet.

– Jag kommer sakna kompisarna och rutinerna. När jag sprang ut nyss och såg alla vänner samlade så kom vemodet. Det var många känslor.

Har det varit nervöst?

– För några veckor sedan när studenten började närma sig så kändes jag en viss nervositet, men inte idag. Det har varit så intensivt och hänt så mycket oavbrutet att jag inte har haft tid att känna mig nervös.

Vad kommer du göra efter studentexamen?

– Nu kommer jag att sommarjobba på Vidingehem under sex veckor. Sedan har jag fått anställning som trainee på Svenska Kyrkan i Växjö under ett år. Det ser jag fram mot.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons