Annons

Bonnagårdens förskola öppnar hotell

Som förskola ger Bonnagården plats för våra minsta. Men när de inviger sitt nya hotell handlar det om varelser som är ännu mycket mindre. Som en del av projektet Barn räddar bin ger Bonnagården nu plats för solitärbin av många olika slag.
VÄXJÖ. • Publicerad 31 maj 2023
Under invigningen av det nya bihotellet får Klas Qvarnström hjälp med skruvandet av Idun Carlford.Foto: Tore Sjöqvist

Försommarsolen lyser över Bonnagårdens förskola och barnen samlas runt det nya bihotellet och miljökämpen och projektledaren Gösta Skoglund som berättar om hotellets kommande gäster.

– Det finns många sorters vildbin som inte bildar samhällen. I hålen i hotellet kryper bihonan in och lägger ett ägg. Så lägger hon en pollenkula som matsäck och stänger med ett blad. Så fortsätter hon att lägga flera ägg. Sedan dröjer det kanske ett helt år innan de nya bina flyger ut, säger han.

Annons

Runt hotellet har man planterat växter som lockar insekter av många slag och strax intill odlar förskolan jordgubbar i en odlingsbädd. Ska det bli några fina jordgubbar krävs det att det kommer insekter och pollinerar blommorna. Och det räcker inte med ett besök.

– För att det ska bli en riktigt fin jordgubbe kan det behövas mellan 300 och 400 besök av pollinerare. Utan pollinering blir det inga jordgubbar, säger Gösta Skoglund.

– Barnen och de vuxna sköter jordgubbarna tillsammans säger Idun Carlford och Emily Ljungdahl.Foto: Tore Sjöqvist

På Bonnagården är odlingarna en viktig del av verksamheten.

– Vi har en inriktning mot djur, natur och odling och är ute väldigt mycket. Barnen är superduktiga och väldigt intresserade, säger Anette Elmhall som driver förskolan tillsammans med Ida Karlsson.

Den formella invigningen sker genom att Klas Qvarnström skruvar fast en informationsskylt med hjälp av bland annat Idun Carlford.

Ska det bli fina jordgubbar krävs det mängder av besök av pollinerande insekter.Foto: Tore Sjöqvist

Att förskolan nu får ett bihotell kan ses som en naturlig följd av ett arbete som pågått några år. Med början i projektet Barnens Matland, som liksom Barn räddar bin, skapats av föreningen Refarm Linné. Då handlade det om att inspirera förskolor att odla i pallkragar.

– Vi såg att de kommunala förskolorna började arbeta med Barnens matland. Så vi hörde av oss till Gösta och då kom han. Odlingar har vi alltid haft men inte så mycket som nu. Vi håller på mycket med detta, säger Anette Elmhall.

Tore SjöqvistSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons