Annons

Alla barn ska kunna längta efter ett sommarlov

Sommarlovet är en magisk tid för barn. För en stund lättar kraven och en skön ledighet väntar. Men medan många barn ser fram emot resor, läger och andra sommaraktiviteter, är detta inte verkligheten för alla.
Publicerad 20 juni 2024
Detta är en opinionstext i Växjöbladet Kronobergaren. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber (S) kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun
Malin Lauber (S) kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommunFoto: Hilda Frankki

För barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer är sommarlovet ofta en tid av ökad osäkerhet och isolering.

Att som barn leva i en familj som har det knapert innebär inte bara ekonomiska svårigheter, utan påverkar också barnens möjligheter att delta i de aktiviteter som deras jämnåriga ser fram emot. De flesta sommarlovsaktiviteter kräver någon form av ekonomisk insats, vare sig det handlar om att köpa en glass, åka på en resa eller delta i ett sportläger. För familjer som kämpar med att få pengarna att räcka till basala behov som mat och hyra, är dessa extra utgifter en lyx de inte kan unna sig.

Många familjer har just nu svårt för att få ekonomin att gå ihop. De som drabbas värst är barnen. Ångest över tjugan till skolutflykten, räkningar som inte kan betalas, gummistövlar som blivit för små, matsäcken som ska packas och kylskåp som gapar tomma den 19:e i varje månad. Barn som lever i ekonomisk utsatthet är oftast smärtsamt medvetna om familjens ekonomiska situation. Ingen unge ska behöva känna sig utanför på grund av föräldrarnas ekonomi.

Annons

Politiken måste visa handlingskraft på både nationell och lokal nivå. Givetvis är en av de viktigaste frågorna att barnens föräldrar har ett jobb att gå till om de inte har det. Skillnaderna i landet är stora och klyftorna växer. I stället för att höja ROT- och RUT-avdrag till personer med hög inkomst borde regeringen underlätta för barnfamiljer. Socialdemokraterna har föreslagit avgiftsfritt fritids vilket är ett utmärkt förslag.

Förskola och skola måste fånga upp barn i utsatthet tidigt och självklart ska skolan vara helt avgiftsfri – inga dolda avgifter. Ingen unge ska behöva känna sig utanför på grund av föräldrarnas ekonomi. I Växjö kommun har vi bland annat infört gratis frukt på grundskolan, vi har öppnat en fritidsbank så att fler barn kan prova på olika aktiviteter, vi erbjuder sommarlovskort för unga i kollektivtrafiken, vi har infört en garanti för feriejobb under sommaren, vi vill hålla avgifter för kultur- och fritidsaktiviteter låga för barn och har flera gratis aktiviteter under loven. Detta tar inte bort den ekonomiska utsattheten men kan lindra konsekvenserna av den, men vi måste göra mer. Ideella organisationer gör fantastiska saker och bidrar på många sätt, men ansvaret ligger i första hand på oss politiker. Alla barn ska kunna längta efter ett sommarlov.

Malin Lauber (S),
Kommunstyrelsens ordförande Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons