Annons

Åkesson övertygad – nytt sjukhus byggs i Räppe

Att bygga ett nytt sjukhus på CLV kommer innebära störningar av befintlig verksamhet och blir dubbelt så dyrt som på Räppe-tomten. Det menar kristdemokraten Patrik Åkesson som tillsammans med partikamraten Eva Johnsson vill se en utredning som tydligt jämför de två alternativen.
– För egen personlig del är jag övertygad om att det blir ett nytt sjukhus i Räppe i slutändan, säger Patrik.
Kronoberg • Publicerad 22 april 2024
Ett nytt sjukhus på CLV kommer att bli dubbelt så dyrt som Räppe-alternativet. Dessutom kommer ett bygge på CLV störa befintlig verksamhet med buller, byggtrafik och byggdamm, säger Patrik Åkesson (KD) som med hjälp av klossar visar på skillnaderna.
Ett nytt sjukhus på CLV kommer att bli dubbelt så dyrt som Räppe-alternativet. Dessutom kommer ett bygge på CLV störa befintlig verksamhet med buller, byggtrafik och byggdamm, säger Patrik Åkesson (KD) som med hjälp av klossar visar på skillnaderna.Foto: David Färdigh

Frågan om ett nytt sjukhus i Kronoberg har utvecklats till en följetong. Efter att först beslutat om att bygga ett nytt sjukhus i Räppe så tvärvände styret i Region Kronoberg och återvände till planerna på att riva och bygga nytt på CLV-tomten på Söder i Växjö. Sista ordet är dock inte sagt. Någon som är övertygad om Räppe-alternativets överlägsenhet är kristdemokraten Patrik Åkesson.

– I Räppe har vi fått ett kvadratmeterpris på 46 000 kronor från Skanska. Att riva och bygga på den befintliga CLV-tomten kommer att bli betydligt dyrare. Branschfolk jag pratat med bedömer att CLV-alternativet blir dubbelt så dyrt som Räppe. Dessutom kommer inte allt få plats utan regionen måste även använda sig av tomten där infektionskliniken står idag.

Annons

Men anledningen till att Räppe-alternativet stoppades var oron för kostnadsutvecklingen och ett återkommande argument var att medan ett nytt sjukhus måste byggas i ett svep så kan byggnationen på CLV-tomten ske i etapper och därmed också finansieringen. Stämmer inte det?

– Nej, uppskattningsvis 40 till 60 procent av ett nytt sjukhus består av akuten. Förutom akutmottagningen handlar det om sådant som röntgen, kirurgi, förlossning och operation. Det måste byggas sammanhållet i ett sjok och kan inte delas upp i etapper.

Att bygga nytt är enligt Patrik kostnadseffektivt både på kort och lång sikt.

– Man får bättre energieffektiviseringar och billigare drift med ett nytt sjukhus. Man kan anpassa byggnaderna efter verksamheten. Smartare logistik och flöden ger inte bara bättre arbetsmiljö utan sparar betydande summor pengar.

Patrik menar vidare att rivning och byggnation på CLV kommer medföra allvarliga störningar av befintlig verksamhet, allt från byggtrafik och buller till hälsoskadligt damm från rivningar.

– För att inte störa verksamheten alltför mycket kommer visa byggnationer få göras på natten, vilket också leder till ökade kostnader.

Exakt hur stort ett sjukhus i Räppe ska vara och hur man löser finansieringen måste utredas menar Patrik, men i ett första skede handlar det om att åskådliggöra alternativen CLV kontra Räppe och komma till beslut.

– Jag och min partikollega Eva Johnsson lämnar i dagarna in en motion till regionfullmäktige om att det ska göras en utredning som tydligt jämför och visar skillnaderna mellan CLV- och Räppe-alternativet.

Patrik som i frågan om simhallen i Växjö redan från början förordade en nybyggnation tror att sjukhusfrågan i slutändan kommer landa i samma lösning.

– Personligen är jag övertygad om Räppe-alternativets överlägsenhet och jag vågar gärna ta en debatt. Men viktigast är att vi får en utredning som tydligt och pedagogiskt visar skillnaderna så att vi tillsammans kan ta ett klokt beslut.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons