Annons

Viktig toppmatch inleder hösten

Höstsäsongen i sydost-trean inleds med en riktig höjdarmatch. På fredag kväll möts serieledaren Hovshaga och tvåan Växjö Norra på Åbo IP. Lokalderby, prestigemöte och seriefinal, och Norras sportchef Dilovan Tercan vet att resultatet lä påverka hela hösten.
– Det blir en väldigt viktig match för oss, om vi vinner är vi tillbaka i ledning men annars rycker Hovshaga ifrån.
FOTBOLL • Publicerad 8 augusti 2023
Mattias Pavic tillför mycket rutin och skicklighet till ett fortfarande ganska ungt Norra.
Mattias Pavic tillför mycket rutin och skicklighet till ett fortfarande ganska ungt Norra.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Efter en mycket bra vår avslutade Växjö Norra med hemmaförlust mot Oskarshamn och rivalen Hovshaga kunde ta över serieledningen över sommaruppehållet. Norras sportchef Dilovan Tercan är väl medveten om hur viktig höstpremiären kommer att bli.

– Det känns som den här matchen kommer sätta tonen för hösten.

Annons

Norra hoppas förstås på storpublik och Tercan tror vi kommer bjudas på en het drabbning.

– Det är ju två lag som består mest av lokala spelare, många unga, som känner varann väl. Lägg till det vad matchen betyder så lär det bli en riktigt spännande match.

Han tycker inte att vårsäsongen kan få annat än väl godkänt i betyg.

– Ser man till säsongen hittills måste vi vara nöjda. Vi har ett par förluster men det händer under en säsong i fotboll och jag vill inte sitta och leta enstaka fel.

Helt överraskad över att Norra - som två år i rad kämpat in i slutet för att hålla sig kvar i trean - är med där uppe är han ändå inte.

– Med tanke på hur det sett ut de två senaste åren vågade vi kanske inte hoppas för mycket, men med de förstärkningarna vi gjort trodde vi nog ändå att topp fem var en rimlig förhoppning.

Utan att skryta känner sig sportchefen mycket nöjd med truppbygget som genomfördes i vintras.

– Vi fick behålla 16 av spelarna från förra året och fick in ett antal bra spelare. Julius Croby Edh kom tillbaka från Räppe i slutet av förra hösten och sen fick vi in Joel Friman och Arvid Borg som också är gamla Norra-spelare därifrån. Haris Hamzic från Älmeboda har också ett förflutet i Räppe.

Dessutom kunde man i början av säsongen göra klart med en riktig stjärnvärvning i Mattias Pavic, med över 150 Superettanmatcher med öster på CV:t.

– Vi fick ju in Mattias Pavic rätt sent, en sån spelare bidrar ju på många sätt. Både kvalitet men också med sin rutin och ledarskap.

Annons

Den viktigaste påskriften var nog ändå att tränaren Leif Andersson, som två år i rad hoppat in på hösten och räddat laget kvar, nu fortsatte som huvudtränare.

– Att vi kunde få in Leif från start bar väldigt viktigt. Han kunde redan laget och alla vet vad han gjort när han kommit in och räddat oss, så alla liter fullt ut på det han vill göra.

Nu när avstängningarna börjar komma och tunga planer sliter mer på spelarna känner Tercan att hans truppbygge kan ge utdelning.

– Jag tycker vi har en bred trupp med mycket kvalitet, och hoppas vi ska ha nytta av det nu i höst.

Även om laget kommer spela under press känner han att det kommer bli en betydligt behagligare höst än på flera år.

– När vi nu gett oss det här läget vill vi vara med och utmana in i det sista, om det sedan räcker får vi se - det är alltid svårt att vinna sin serie. Men en sak är säker, det är roligare att var i den här änden av tabellen och jaga än i den andra.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons