Annons

Tingsryd i topp trots förlusten

Med en tredjedel av serien spelad toppar Tingsryd United Kronobergsfemman med sex segrar och en förlust. Nye tränaren Urban Midenby medger att han aldrig hade trott att man skulle få en så bra start. – Första veckan i januari undrade jag vad jag hade gett mig in på, varför jag tagit på mig det här.
FOTBOLL. • Publicerad 2 juni 2022
Målvakten Filip Heinvall är en av de trotjänare som blev kvar från förra säsongen.
Målvakten Filip Heinvall är en av de trotjänare som blev kvar från förra säsongen.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Tingsryd United hade det tufft efter den tunga degraderingen i fjol när också många spelare stack, men har studsat tillbaka ordentligt och var fram till helgen fullpoängare i Kronobergsfemman. Sviten bröts dock av bottenlaget Emmaboda som slog Tingsryd med 2-1, men tränare Urban Midenby är inte alltför uppgiven.

– Någon gång måste du förlora och för oss var det nu. De spelade på sin styrka, extremt defensivt och vi lyckades inte dyrka upp det.

Annons

Spelmässigt såg det ändå fortsatt bra ut, tycker Midenby.

– Vi hade nog 80-90 procent bollinnehav och 13-0 0 i hörnor, men det betyder inte mycket om man inte utnyttjar det. Sedan hade de en grymt bra målvakt, som inte spelat förut i år, som verkligen dominerade och plockade ner allt.

Nu leder man serien med en tredjedel avklarad, något Midenby själv inte hade vågat hoppas på.

– Det hade väl ingen kunnat tro, med den spelarflykten det blev och allt.

Faktum är att Midenby var nära att kasta in handduken, eller åtminstone övervägde det.

– Första veckan i januari undrade jag vad jag hade gett mig in på, varför jag tagit på mig det här.

En viktig kugge i att inställningen vände var att man kunde komma igång och träna direkt, på den konstgräsplan United äntligen anlagt på Tingsryds IP. Midenby kan inte nog påpeka vilken skillnad den gjort.

– Vi kunde börja träna på riktigt vecka två och sedan har det bara varit ett pass som det inte funkade. Det är helt suveränt att ha en egen konstgräsplan och slippa kuska runt till Hovmantorp och var vi nu varit innan.

Just träningsdosen och kvalitén känner han är saker att prioritera.

– Många lag i den här serien kör två pass i veckan, men vi kör tre och det tror jag vi kommer att ha nytta av, särskilt framåt hösten.

Annons

De kommande veckorna möter man både Nöbbele och Ingelstad, som ligger precis bakom United i toppen, och Midenby ser fram mor derbykänslorna.

– Det är jätteroligt, jag var och såg Ingelstad slå Nöbbele förra veckan och det var en riktigt klassisk tuff derbymatch, vi får se hur våra matcher blir.

Dessutom tycker han att man i år fått till en bra blandning av gammalt och ungt.

– De äldre vi har är verkligen äldre och kan ge suverän stöttning till våra unga, som efter förlusten nu i Emmaboda.

En av dessa äldre är Joakim Ivansson, en legendar i lokalfotbollen och ett stort stöd som assisterande tränare.

– Det är suveränt, både med hans erfarenhet och i att han kan styra spelet ute på plan från det vi lagt upp innan.

Det enda smolket är att de äldre visat sig vara lite för bra, skämtar Midenby.

– Jag hade tänkt att de yngre skulle få spela mer än det blivit, men så trillade det in spelare som hemvändaren Martin Frisk som gjort sju mål hittills, och då är det ju svårt att inte ge dessa speltid.

Med så mycket nytt vill han inte sätta press på laget genom att sätta upp några målsättningar.

– Vi är ju definitivt med där uppe så visst ser det bra ut, men vi måste se till att vara försiktiga med att titta för mycket på tabellen.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons