Annons

Storsatsning på Spetsamossen

Minigolfen på Spetsamossen var sig inte lik när den öppnade för året, men platschef Alexander Malina tror stenhårt på att den nya äventyrsgolfen kommer att hitta i hål.
– I och med att det inte finns några smala hinder går de flesta runt på färre slag och har en roligare upplevelse.
BANGOLF • Publicerad 18 maj 2023
Alexander Malina sänker bollen.
Alexander Malina sänker bollen.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Den klassiska minigolfen på Spetsamossen har öppnat för säsongen - från denna vecka har man öppet varje dag - men allt är sig inte likt. Istället för de gamla eternitbanorna sträcker sig ett böljande landskap med en liten bäck som vattenhinder och stora stenarrangemang. Alexander Malina är platschef på nya Växjö Minigolf som tagit över anläggningen och förklarar valet.

– De gamla banorna var i likvärdigt skick men eternit, eller Europabanorna som de egentligen heter, kräver mycket mer underhåll så de fick stryka på foten.

Annons

MOS, eller Äventyrsgolf, spelas på konstgräs och är en snabbt växande gren, av flera skäl tror Malina.

– I och med att det inte finns några smala hinder går de flesta runt på färre slag och har en roligare upplevelse.

En plattlagd gång gör det lätt att ta sig mellan hålen.
En plattlagd gång gör det lätt att ta sig mellan hålen.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Förhoppningen är att så småningom få hit en deltävling i City Golf Tour som spelas på MOS-banor runt om i landet - och i Finska Vasa.

– Det är precis samma banor som Touren spelas på, men de måste inspekteras och godkännas, och vi har inte hunnit få det gjort. Vi ville sikta på att få igång banorna i första hand. Men förhoppningsvis ska det bli av så vi kan få hit tävlingar.

Malina själv kommer från den klassiska bangolfen men har satsat alltmer på äventyrsgolfen.

– Jag kom tvåa i finalen av City Golf Tour förra året, det gav 40000. Vinnaren tog hem åttio så det finns en del pengar i det.

Han och Hans Olofsson som är en av delägarna i banan, tävlar dessutom internationellt.

– Förra helgen var vi över i Sarasota i Florida och tävlade i Popstroke Tours första deltävling för året. För mig gick det sådär, tolva av 70 spelare men Hans vann den deltävlingen.

Om det kan låta dyrt kunde man ju tro på sponsorer, men Malina förklarar att det mest handlar om en satsning på egen hand.

– Nej, spons blir mest i form av kläder och utrustning, det här är en egen satsning vi kör som en chansning. Det ligger ju så mycket i potten att det är värt att testa.

Annons

Malina förklarar att man klarar sig utan den mängd bollar bangolfare vanligtvis använder.

– Du spelar med vanlig golfboll och putter, så det är perfekt för långgolfare att komma hit och träna putting. Vi har ett samarbete med de lokala golfklubbarna så de har rabatt på att spela här.

Han tar själv alla chanser att spela en runda, men ser till att bistå de som vill ha hjälp med den nya grenen.

– Det försöker jag hinna med med alla som spelar, att ge dem lite tips och även gå med om det är lugnt.

Han hoppas också att den nya satsningen på banan ska få igång verksamheten i Växjö BGK, som tidigare drev banan men fortfarande spelar där.

– Bangolfklubben hade ju riktigt bra ungdomsspelare för fem-tio år sedan, men det har kommit av sig lite. Förhoppningsvis kan vi kanske locka lite nya spelare med den här satsningen.

Hålet "Kalmarrondellen" är en lokal hyllning.
Hålet "Kalmarrondellen" är en lokal hyllning.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it
Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons