Annons

Rysare i sista omgången för Ingelstad

Inför lördagens viktiga hemmamatch mot SSG hoppas Ingelstads innebandydamers tränare Fredrika Konu på stort publikstöd, och påpekar vikten av att inte åka ner.
– Vi har många unga spelare som tagit jättekliv i sin utveckling och som jag tror skulle kunna ta ännu mer ansvar nästa säsong.
INNEBANDY • Publicerad 7 mars 2024

På lördag eftermiddag spelar Ingelstads innebandydamer säsongens sista match, en direkt avgörande sådan mot SSG om vilka som ska ta platsen ovanför nedflyttningsstrecket. Ingelstads tränare Fredrika Konu varnar för att det kan bli en tuff uppgift.

– De skrällde lite och slog Sävsjö senast, så de måste ha snäppt upp sitt spel sedan vi mötte dem. Men det har vi också, känner jag.

Annons

Dessutom är det inte säkert att man klarar sig ens vid seger, berättar hon.

– Det beror på om Husqvarna går upp och vilka lag som åker ur Allsvenskan - tyvärr kan det bli fyra lag som åker ur. Men vi kan bara göra vårt jobb och det ska vi göra.

Konu känner att det skulle vara viktigt för laget att hänga kvar i division 1.

– Vi har många unga spelare som tagit jättekliv i sin utveckling och som jag tror skulle kunna ta ännu mer ansvar nästa säsong.

Hon tycker att med tanke på förutsättningarna har laget gjort en bra säsong.

– Vi visste inte ens om vi skulle få ihop lag i början. Men vi flyttade upp ett gäng unga spelare och körde på det, och de har vuxit in i det mer och mer ju längre säsongen har gått.

Under säsongen har man också fyllt på med rutin, vilket kommer väl till pass i en såhär viktig match.

– Vi har fått in tre äldre spelare, med rutin från Allsvenskan och division 1, och det har betytt mycket. Det avlastar de yngre lite när de inte behöver ta samma ansvar hela tiden.

För Konu själv har första året som tränare för ett seniorlag varit en utmaning.

– Det har varit svårt, men utvecklande. Det är ju mina kompisar jag coachar, jag spelade med dem så sent som förra säsongen. Det kan bli en del tuffa beslut.

Annons

Att inte vara sentimental tycker hon är viktigt.

– Man måste våga släppa det gamla och prova nytt, inte bara fortsätta för sakens skull.

En stor omställning från spelet i den lägre divisionen kan hon peka på direkt.

– Vi har jobbat hårt på att på mer struktur i defensiven, så alla vet hur de ska agera. Förut har vi spelat mer på känn så varje femma gör på sitt vis. Det fungerade i tvåan men nu behövs det mer genomgående jobb så du kan kliva in i en annan femma och ändå veta hur du ska spela.

Den strukturen tycker Konu att man kunnat se alltmer på sistone.

– Jag tycker vi har visat på slutet att vi kan hänga med bra mot topplagen också. En del kanske tycker att vi spelar tråkig innebandy, men det får de väl göra då.

Inför den viktiga säsongsavslutningen är hon glad att slippa enn lång bortaresa och hoppas att få nytta av hemmafördelen.

– Vi får hoppas att det blir fullsatt och rejält tryck. Det är ju en bra tid, vi har inte direkt haft tur med matchtiderna annars så nu hoppas jag folk kommer och stöttar.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons