Annons

Rugbydamerna avrundar bra säsong

Efter en bra första säsong håller Wexiö Rugbyklubbs damlag på och förbereder inför nästa säsong. Med öppna träningar och rugbyns kanske starkaste varumärke - den fantastiska stämningen - hoppas man kunna utöka truppen till nästa år.
RUGBY • Publicerad 6 september 2023
Julia Ekholm, längst till höger, tränar på att passera assisterande tränare Per Bengtsson.
Julia Ekholm, längst till höger, tränar på att passera assisterande tränare Per Bengtsson.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Trots ihärdigt regnande är stämningen god på den avlägsnaste planen på Åbo IP. Tävlingssäsongen är över för Wexiö Rugbyklubbs damlag men man tränar september ut och på torsdagarna är det öppen träning för de som vill prova på. Den här torsdagen är det två nya, men intresset har varit bra berättar Julia Ekholm.

– Förra veckan var det sex stycken. Vi är rätt många borta från laget så det blir inte så många idag.

Annons

De som kan tar med sig utrustning till nybörjarna. Man behöver inte mycket men ett par riktiga skor är nästan ett måste.

– Det går att spela i vanliga fotbollsskor, särskilt när man bara ska prova på eller träna. Vill man ha riktiga rugbyskor blir det ju lite krångligare.

Det är inte alltid passningarna sitter perfekt i regnet, men Julia Ekholm står här för en imponerande mottagning.
Det är inte alltid passningarna sitter perfekt i regnet, men Julia Ekholm står här för en imponerande mottagning.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Ekholm själv visar upp hur ett par ser ut, lite bredare och grövre än fotbollsvarianten men otroligt mycket svårare att få tag på här i norr.

– Man får beställa eller köpa när man är utomlands, här finns ingenting. Jag passade på när vi var i England, där finns ju ett väldigt brett sortiment.

Assisterande tränare Per Bengtsson, veteran i klubben, kan inte låta bli att påpeka hur stor skillnad det är.

– Det är otroligt vilken skillnad det är nere på kontinenten. Jag själv åker ner nu en månad och följer VM på plats, det ska bli otroligt häftigt.

I Växjö har rugbyn, och framför allt sevens-varianten, en lång historik, men på damsidan har det varit lite sämre berättar Ekholm.

– Det var vårt rookie-år som eget lag, vi har spelat ihop med andra klubbar förut, så det var riktigt roligt - och utmanande.

Sommarens höjdpunkt var SM-slutspelet i början av augusti, där det gick över förväntan.

– Efter gruppspelet delas slutspelet i rugby upp i tre ”nivåer”, Cup, Plate och Bowl. Vi gick till semi i Plate, som är mellannivån, och det är vi väldigt nöjda med, vi visste ju inte alls var vi stod innan.

Annons

Dessutom gjorde man liknande från sig i en internationell turnering i Köpenhamn, med riktigt starkt motstånd.

– Det var kul men otroligt tufft, där var ju många spelare med som spelar i sina landslag, det var lärorikt.

Varpå Bengtsson skjuter in:

– Polska utvecklingslandslaget hade ett lag med där, de är riktigt bra.

Han passar på att tipsa om just Polen för den som är intresserad.

– Man tänker inte på att det finns rugby på så hög nivå så nära som nere i Gdansk, i Polen är ju sporten betydligt större. Så vill man se är det bara en snabb flygresa bort.

När det gäller nybörjare påpekar Ekholm att man är väldigt noga med grunderna.

– Man får börja väldigt från grunden med alla regler och spelsätt, det är ju knappt någon som har med sig några förkunskaper in. Vi tränar väldigt mycket spel och försöker lära genom att praktisera.

När det väl blir mer tufft ser man också till att ta det försiktigt.

– När vi tränar tacklingar, där det ju är störst risk, börjar vi med att tacklarna står på knä så det inte ska bli såna smällar, utan man lär sig ta emot dem.

Annons

Förhoppningen är att de femton spelare man varit i år ska drygas ut lite till nästa säsong.

– Idealiskt vore att vara strax över tjugo i laget. Det är ju alltid några som inte kan och när vi åker iväg vill man gärna ha med femton spelare. Även om man bara är tolv i laget till varje match är det bra att kunna rotera lite.

Mörkret börja sänka sig över Åbo IP, och trots att det regnat hela passet står flera spelare som inte kan vara med och träna runt planen, kastar lite boll så gott de kan och kommer med tillrop, både glada och lite sarkastiska. Ekholms kommentar om rugbyns stora selling point har aldrig känts mer sann än då.

– Det är lika mycket socialt som om själva sporten. Det är sån jäkla härlig stämning.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons