Annons

Roller derbyn firar och frodas

På lördag om två veckor firar roller derbyn i Växjö tio år med stor baluns i Teleborgshallen. Inför årets seriespel som inleds i december har man också en stor ändring berättar lagkapten Cecilia ”Jammer och Elände” von Platen.
– I år kommer vi ha med tre spelare som fostrats i våra juniorlag för första gången, det känns som ett stort steg.
ROLLER DERBY • Publicerad 21 september 2023
Jammern, med stjärna på hjälmen, ska ta sig förbi blockers för att ta poäng.
Jammern, med stjärna på hjälmen, ska ta sig förbi blockers för att ta poäng.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Roller Derbyn kanske inte får så mycket tid i rampljuset, men i Växjö lever den och frodas. Om två veckor, den sjunde oktober, firar VXRD tioårs-jubileum med stort kalas i Teleborgshallen, och de öppna träningarna man kört de senaste veckorna för att hitta nya åkare har varit väldigt populära berättar ”Jammer och Elände” (eller Cecilia von Platen som hon heter utanför plan), lagkapten i seriespelet och tränare för nybörjare och juniorer.

– Det har varit bra intresse, vi har sex nya tjejer som är här för att prova på, varav den yngsta bara är elva år.

Annons

På golvet i gymnastikhallen på Futurum, där man tränar, finns numera linjer målade för en roller derby-bana vilket förstås underlättar. För nybörjarna blir det mest rullskridskoteknik, att stå på benen, lära sig ta kurvor och skjuta från i utgången. Det är fascinerande att se hur mycket stabilare flertalet blir bara under det pass vi är med.

Som något av en marginalsport jobbar VXRD hårt med att visa upp sig, genom att vara på plats på Karl-Oskardagarna, köra öppna träningar eller, som man hoppas, locka mycket folk till firandet om två veckor. von Platen berättar att det kommer bli fullt upp.

– Det blir rejält firande, vi kommer att köra tre scrim (matcher), ett med freshies eller nybörjare, ett med juniorer och ett med vårt seniorlag.

Just juniorerna är en del av verksamheten som hon är extra stolt över och nu ger det utdelning.

– I årets seriespel kommer vi ha med tre spelare som fostrats i våra juniorlag för första gången, det känns som ett stort steg.

Ebba von Platen, Tina Alvånger och Thea Rosvall Larsson är taggade inför seniordebuten.
Ebba von Platen, Tina Alvånger och Thea Rosvall Larsson är taggade inför seniordebuten.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

De tre spelarna Ebba von Platen, Tina Alvånger och Thea Rosvall Larsson är eller blir alla 16 i år och får därmed börja spela med seniorerna, och är väldigt taggade för detta.

– Det är supernervöst men ska bli jätteroligt, konstaterar Rosvall Larsson.

Värends Vandaler, som seniorlaget heter, spelar precis som förra säsongen ihop med Halmstad Sirens, men förhoppningen är att man snart ska kunna ställa ett eget lag på plan förklarar Ebba von Platen.

– Vi spelar ihop med Halmstad i år också, men nästa säsong hoppas vi kunna ha helt eget lag, då kommer det upp fler juniorer som får börja spela seniorspel.

Rosvall Larsson tycker att sporten är fantastisk i sin bredd.

Annons

– Du behöver alla sorter, det räcker inte med bara stora och starka, alla är bra på sin grej och behövs.

Medan von Platen vrålar snabbt som svar på vad som är bäst:

– Att tacklas!

Alla tre nickar dock instämmande när Alvånger hittar ett bra sätt att förklara sportens stora fördel.

– Det är ingen som dömer en! Man lyckas och misslyckas tillsammans och skrattar åt det.

Dessutom ger den ett brett umgängesfält, påpekar von Platen.

– Det är flera som är 25 år äldre än oss och man umgås som kompisar utan att tänka på det.

En viktig del av roller derbyn är de färgstarka namnen som spelarna har. Tjejernas funderingar kring namnen säger mycket om hur viktigt det är. Rosvall Larsson tror hon har hittat sitt namn, Alvånger funderar fortfarande medan von Platen är inne i en utvecklingsprocess.

– Jag hade ett namn och tryckte det till och med på ryggen, men nu har jag ångrat mig, jag är inte säker. Man kan ju byta men helst vill man ju ha ett namn man kan säga att man haft hela tiden.

Cecilia "Jammer och Elände" von Platen leder nybörjarträningen.
Cecilia "Jammer och Elände" von Platen leder nybörjarträningen.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

När juniorerna återgått i träning berättar Jammer och Elände mer om hur mycket juniorerna betyder.

Annons

– Det blir ju enklare med lokalbokning och sådant, men den största fördelen för oss är att vi blir fler. Förut har vi ju inte alltid kunnat träna spelmoment på träningarna, för att vi varit för få, men nu räcker det till mer än väl.

Det blir också mer ”vanligt föreningsliv”, påpekar hon.

– Jag och Jipen (Full Metal Jipen) var iväg med sjutton juniorer, på mellan åtta och sexton år, på läger i Enköping. Det var riktigt häftigt.

Förra året spelade man tre tävlingar i sitt första seriespel, med helt godkänt resultat.

– Vi vann uppe i Luleå, föreningens första seger i en tävlingsmatch, det var en häftig känsla. Och då var ändå inte alla på plats förrän några timmar innan, för tågen satt fast.

Därmed går laget in med goda förväntningar i årets seriespel som drar igång i december.

– Vi är högst rankade i vår klass inför denna säsongen.

För Jammer och Elände blir det dessutom en extra speciell säsong, med dottern Ebba i samma lag, och stoltheten syns på lång väg.

– Då får vi förhoppningsvis se mor och dotter von Platen på plan samtidigt, det ska bli kul. Även om hon lär ta mycket mer poäng än jag.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons