Annons

Ravens vill lyfta

Basketsäsongen är igång och Växjö Ravens båda herrlag står båda på tre raka segrar. Med största bredden i mannaminne och en hel del spännande spets tror coach Zlate Markovski på ett spännande år.
– Som läget ser ut siktar vi på att gå upp. Förhoppningsvis redan till våren.
BASKET • Publicerad 19 oktober 2023
Joashua Ledbetter satte 19 poäng i hemmasegern mot Nässjö.
Joashua Ledbetter satte 19 poäng i hemmasegern mot Nässjö.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Växjö Ravens båda herrlag - i division 2 och 3 - har fått en kanonstart på säsongen med tre raka segrar vardera. Coach Zlate Markovski är jättenöjd med inledningen.

– Det har sett riktigt bra ut här i början. Särskilt roligt att division 3-laget gjort det så bra. Många av dem är ju unga och har väldigt stor nytta av att spela seniorbasket.

Annons

Han konstaterar att det både är en nytta men också närmast ett måste med två lag eftersom man har så många spelare.

– Det är jättebra att ha två lag och kunna flytta runt spelarna. I division 3-laget är de flesta från HU17 men vi kan ju spela de andra där också om det behövs.

Inte heller A-laget är lastgammalt, bortsett från ett par pjäser är det egna tonåringar berättar Markovski.

– Vi har Oscar (Eriksson Valta) som är 35, sen ligger tre på 27-28 och resten är unga killar (merparten födda 2004-07, red:ss anm).

Han känner att Ravens kunnat bli mer fysiska i år än tidigare.

– Vi har en del lite större killar bland de yngre vi flyttat upp som tillför tyngd och kraft.

Dessutom har man fått in ett par spetsvärvningar, som guarden Samuel Karlander, som kommer från Borås Basket och fått en del speltid i högstaligan.

– Han flyttade hit för att plugga, och har bara spelat en match ännu men det märktes direkt att ha kommer tillföra mycket.

När Karlander inte spelat har Simon Markovski dessutom öst in poäng som guard.

– På guard-sidan har vi det väldigt gott ställt.

Annons

En mer rutinerad värvning kom till på ett mer udda vis.

– Joshua Ledbetter har flyttat hit eftersom hans flickvän spelar i Växjö DFF (målvakten Louise Högrell Ledbetter, red:s anm). En riktigt rutinerad kille som bidrar med massor.

Coach Zlate Markovski dirigerar spelet.
Coach Zlate Markovski dirigerar spelet.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Markovski känner också att det finns gott om potential i de egna leden, särskilt när dessa nu slussats in i seniorspel.

– Jag har ju lite ansvar för HU17-laget, där många är födda 2008 också, och vi flyttar runt lite spelare på träningarna. Det skulle förvåna mig om vi inte får se ett par av dem i division 2-laget också redan i år.

Och det ser bara bättre ut framöver i den snabbt växande föreningen.

– 08:orna fick vi dela upp på två lag förra året för de var så många, och i 2010-12 är det 30-40 spelare i varje grupp, så om vi bara får ihop ledare bör vi dela upp dem också.

Just resurserna är det stora problemet för tillfället.

– Det är ju ett lyxproblem men ändå ett problem, med mer pengar och ledare skulle vi kunna göra det ännu mycket bättre.

Därför känner han att det vore bra för föreningen att ta nästa steg, och känner att det är ett bra läge att göra det nu.

– Som läget ser ut siktar vi på att gå upp, eller ta oss till kval, vilket det nu blir. Förhoppningsvis redan till våren.

Annons

Tar man bara det första steget ser Markovski potential att ta klubben ännu högre.

– Drömmen vore att kunna ha ett lag i division 1 och ett i division 2, då skulle vi kunna göra riktigt bra saker. Växjö ligger ju bra till, och vi har universitet som kan locka spelare så här finns möjligheter.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons