GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sport

Orientering populärt bland unga

Om det har med namnet att göra kan vi låta vara osagt, men just när ungdomarna på Växjö OK:s SOL-skola ska ge sig ut i skogen för ett orienteringspass spricker molnen upp efter en förmiddag med störtskurar och till och med ett par åskknallar, och solen börjar värma löparna när de ger sig ut i Fyllerydsskogen.
ORIENTERING • Publicerad 11 augusti 2021 • Uppdaterad 13 oktober 2021
Linus Lindén, 12, kan skogarna väl och håller hög fart i jakten på kontrollerna.
Linus Lindén, 12, kan skogarna väl och håller hög fart i jakten på kontrollerna.
Foto: Andreas Nilelind

Det är livat i VOKalen, Växjö OK:s klubbstuga, när 31 unga i åldrarna sju till tolv år leker lekar i väntan på lunchen och eftermiddagens efterlängtade orienteringspass i skogen. Två av ledarna, Hugo Eriksson och Mira Enell, hinner sätta sig en stund och prata lite om den väldigt populära skolan.

– Vi hade ett maxtak på 30 men det blev en dubbelbokning så vi blev en extra. Det är roligt och visar att vi gjort ett bra jobb tidigare år.

SOL-skolan är en långvarig tradition den sista veckan på sommarlovet, och uppskattas inte bara av deltagarna spekulerar de båda.

– Barnan får springa av sig lite. Det är bra för lärarna om inte annat, skrattar Enell.

Eftersom de unga ledarna sköter planering och upplägg för skolan blir det en hel del mer jobb än bara under de feam dagarna skolan är.

– Det är väldigt olika beroende på vad man har för uppgift men jag själv har nog lagt 15-20 timmar på planering och förarbete, berättar Eriksson och Mira Enell nickar instämmande.

Det är ändå inga problem att skaffa ledare och många har själva gått i skolan för bara några år sedan och vill nu bjuda tillbaka, som Eriksson.

– Jag själv gick SOL-skolan varje år och sedan blev jag ledare, så är det för många. Vi har ganska många aktiva ungdomar i klubben och det här är en bra chans att ställa upp och jobba.

Med så spridda åldrar och förkunskaper försöker man hålla en nivå som ska fungera för alla.

– Eftersom de är så unga så handlar det mest om att ha roligt och röra sig men vi fösöker ge dem chansen att lära sig en hel del orientering också. Det är ganska många som inte orienterat tidigare och det brukar vara ett par varje år som fortsätter i klubben.

På själva orienteringsövningarna har man fyra nivåer för att det ska finnas något som passar alla. Dåunderlättar det att ha gott om ledare och är nästan så att det kan bli lite för mycket av det goda, förklarar Enell och båda skrattar.

– Vi har tretton ledare i år, det är nästan lite väl många.

Detta uppskattas dock av deltagarna. Linus Lindén är trots att han bara är tolv en veteran som orienterat i sju år och gått SOL-skolan varje år han fått. Han tycker det är jättebra med många ledare.

– Det funkar jättebra trots att vi kan så olika mycket. I år har de jättemånga ledare så de delar upp det i olika nivåer så det passar alla.

Som inbiten orienterare gillar han det mesta med skolan men lyckas ändå plocka ut en favorit.

– Jag har ju varit med förut och fredagen när vi springer stafett brukar alltid vara bland det bästa.

Som i så många andra sporter har tävlingsverksamheten inom orientering legat nere länge, och Lindén är glad att det börjar komma igång igen.

– Jag är tävlingsinriktad så det var tråkigt att inte få tävla på ett år, men nu har jag hunnit springa ett par tävlingar sedan de drog igång igen.

Lindén spelar även fotboll, men trivs nog ändå bäst ute i skogen, berättar han innan det är dags att värma upp inför orienteringspasset.

– Det är ganska jämnt men orienteringen är nog lite roligare, för det är så individuellt.

Det individuella väger tungt för orienterarna, och variation berättar Hugo Eriksson.

– Det är väldigt varierande, alla banor är ju olika. Sedan är det är inte alltid det går bra och då är det inte så roligt förstås.

Och Mira Enell fyller i:

– Det är så bra med orienteringen, du kan välja svårighetsgrad och längd efter dina förutsättningar.

Vilket också gör att samma klubb kan rymma orienterar med vilt skilda ambitionsnivåer som ändå samlas, som de båda ledare vi pratat med.

– Jag går på orienteringsgymnasiet i Eksjö och elitsatsar, berättar Eriksson.

Enell, å andra sidan, orienterar mest för nöjes skull.

– Jag tävlar mest för att det är roligt, jag satsar inte på det viset.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.