Annons

Nystart för rugbyn i Växjö

Sedan ett par veckor spelas det åter femtonmannarugby i Växjö, men Julia Ekholm från Wexiö RK och Småland Ladies påpekar att det gäller att ta små steg såhär i starten.
– Av oss från Växjö var det ingen som hade spelat en 15s-match förut, och flera hade inte spelat match i sevens heller. Så det handlar om att få spela och lära oss.
RUGBY • Publicerad 22 maj 2024
Med dubbelt så många spelare på plan blir det mer klungspel i 15s, som här i matchen mot Skåne.
Med dubbelt så många spelare på plan blir det mer klungspel i 15s, som här i matchen mot Skåne.Foto: Maja Ottosson

Rugbyscenen i Växjö har under många år varit representerad bara av varianten sevens (sjumanna på fullplan men med korta matcher), men sedan några veckor har det även spelats seriespel i 15s på Åbo IP. Julia Ekholm förklarar att Småland Ladies skapats för att kunna möjliggöra detta.

– Vi har ett kombinerat lag ihop med Kalmar, men i sevens fortsätter vi spela som Wexiö.

Annons

Att nu få spela fler matcher, och även under vår och höst är ett plus, men framför allt ser hon det regelbundna matchandet som en möjlighet att lyfta.

– Det är jätteroligt att få spela matcher på hemmaplan oftare, vi får ju en helt annan chans att visa upp oss för folk som är nyfikna och vänner som vill se.

Att matchandet i sevens har ett helt annat upplägg är inte så konstigt påpekar hon.

– En match i sevens är fjorton minuter och närmsta laget ligger i Lund, det blir inte att du åker ner dit för att spela en match utan du spelar sammandragen när de blir.

Rugbyplanen på Åbo IP ligger längst ner mot skogen och är inte glamorös, men Ekholm tycker det funkar att spela match också där.

– Det är klart man kunde önska att det fanns en läktare och lite annat runt, men det funkar. Vi rugbyspelare är inte så bortskämda.

Nu återstår två matcher av vårsäsongen, varav en hemmamatch på lördag i Kalmar, innan ett längre uppehåll till de avslutande matcherna i augusti, något Ekholm tycker passar bra.

– Vi har ju sevens på sommaren så därför ser schemat ut så, men det gör inget, det är bra att ha lite matcher efter sommaren också.

Med dubbelt så många spelare på plan blir det mer klungspel i 15s, som här i matchen mot Skåne.
Med dubbelt så många spelare på plan blir det mer klungspel i 15s, som här i matchen mot Skåne.

Att ha lag från flera orter blir ju speciellt, men Ekholm tycker man har hittat en så bra lösning som möjligt.

– Vi försöker ha träningsdagar där vi tar minst en halvdag och kör först teori och sedan ut på plan och nöter det. Sedan ser vi till att få med de övningarna på vår vanliga träning och finslipar dem.

Annons

Allt har man dock inte hunnit sätta såhär första säsongen.

– Vi har hunnit med tre såna träningsdagar under våren.

Att första säsongen därför inletts med två förluster tycker hon inte är så konstigt när man ser till förutsättningarna och framhåller vad som är viktigt för laget.

– Man får ju se till att av oss från Växjö var det ingen som hade spelat en 15s-match förut, och flera hade inte spelat match i sevens heller. Så det handlar om att få spela och lära oss.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons