Annons

Mycket rutin i Öjabys omstart

Efter nästan ett decennium utan seniorlag är det på söndag nypremiär för Öjaby IS i bandyns division 2. Tränare Örjan Stål är sugen på att komma igång och ser fram emot revanschläge efter förlust i genrepet.
– Vår ”riktiga” hemmapremiär har vi nästa helg mot Fredriksberg, och då ska vi bjuda dem på en helt annan match än senast.
BANDY • Publicerad 28 november 2023
Öjabys målvakt hade en hel del att göra i genrepet i lördags.
Öjabys målvakt hade en hel del att göra i genrepet i lördags.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

På söndag drar serien igång för Öjaby IS seniorlag i bandy efter många år i träda, med bortamatch mot Skirö. I lördags genrepade man mot seriekonkurrenten Fredriksberg och trots förlust 2-10 deppar tränare Örjan Stål inte.

– Det speglar inte riktigt spelet. Vi blev lite övermodiga efter vår bra insats i förra träningsmatchen och trodde vi kunde gå ut och köra över dem, och de kontrade smart, då sticker siffrorna snabbt iväg. I andra halvlek spelade vi betydligt smartare och då var det ganska jämnt.

Annons

Träningsmatchen innan som Stål nämner var en jämn 9-10 förlust mot Åby/Tjuredas duktiga P17-lag, där han tycker Öjaby visade sitt rätta jag.

– Då såg det riktigt bra ut, vi ledde med 8-5 innan de vände de på slutet. Och även om de är P17 är det ju duktiga killar, de har ju flera landslagsspelare i den kullen.

Efter premiären duggar matchandet ganska tätt i början, och Stål vet att det kommer bli tufft.

– Vi har hemmapremiär den sjätte, en match mot Vetlandas P19 som blev flyttad för de har seriespel på helgerna. Den lär bli tuff men vi får spela efter vår förmåga och försöka sakta ner spelet och inte släppa till för mycket.

Än mer ser han fram emot nästa helgs match som känns som en rimligare värdemätare.

– Vår ”riktiga” hemmapremiär har vi sen nästa helg mot Fredriksberg, och då ska vi bjuda dem på en helt annan match än senast. Kan vi bara få till spelet ska vi kunna utmana de flesta lag i serien, det finns så mycket bandykunnande i det här laget.

Kunnande och rutin finns det gott om, som Stål påpekar.

– Det är till stora delar samma lag som senast vi hade ett A-lag för åtta år sen blir det väl. Det är ett par yngre men de flesta är mellan 26 och 50, med lagkapten Jimmy Stark som brinner för det här laget i spetsen.

Även om man inte haft A-lag på nästan ett decennium har Öjaby fortsatt haft bra ungdomsverksamhet, med bandyfritids, framgångsrikt spel i Skol-SM med Öjaby Skola och riktigt bra pojklag bland de yngre. Stål påpekar stolt att de bidragit mycket till gamla konkurrenten i norr.

– Tittar du på Åbys P16 och P17-lag så är nog hälften Öjabykillar från början.

Annons

Faktum är att en del av dessa kan bli aktuella för spel i Öjaby i vinter.

– Vi har en lista med unga Åbyspelare som vi kan låna in, bland annat jättetalangen Måns Sjöö som ju är Öjabyfostrad. Men det kan var lite riskabelt att sätta in dem mot spelarna i den här serien som är dubbelt så stora, men vi får se.

Behovet av att låna in spelare är dock mindre än man hade trott när tanken på att dra igång ett seniorlag igen först dök upp.

– Vi trodde aldrig vi skulle få ihop lag så det var för att kunna fylla på, men det visade sig att många var sugna, vi är 15-16 spelare på varje träning.

Detta har gjort att han tycker laget är i väldigt bra form trots hög snittålder.

– Vi gick på is tidigt i september så vi har haft en riktigt bra försäsong.

För detta tackar han Åbys satsning på Eriksson Arena, som Stål menar var nödvändig för satsningen, trots att Öjaby nu har en sin konstis-miniplan.

– Vi skulle kanske kunna träna där när den blir spolad om det är fint väder, men i ärlighetens namn är det alldeles för bekvämt och bra i hallen i Åby för att göra det. Utan den hallen tror jag inte vi kunde fått ihop det här även om det fanns is.

Öjaby IS - Fredriksbergs BK 2-10, bandy, försäsong Div 2 Småland 2023/24
Öjaby IS - Fredriksbergs BK 2-10, bandy, försäsong Div 2 Småland 2023/24Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it
Öjaby IS - Fredriksbergs BK 2-10, bandy, försäsong Div 2 Småland 2023/24
Öjaby IS - Fredriksbergs BK 2-10, bandy, försäsong Div 2 Småland 2023/24Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it
Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons