Annons

Lyckad premiär på nya anläggningen

Allt är kanske inte riktigt på plats, men i helgen var det ändå dags för första tävlingen på Alvesta Schäferhundklubbs nya anläggning. Provledare Martina Öhrn var mycket nöjd med hur man fått till det.
– Jag vet inte hur mycket tid vi lagt ner, men vi har fått bra hjälp av kommunen också. Vi har tillochmed fått en egen adress, Hundplanen 1!
HUNDSPORT • Publicerad 8 juni 2023 • Uppdaterad 9 juni 2023
Tiger fick imponerande 97 i skyddsdelen. Här får han en flygtur i figuranten Jimmy Nilssons arm.
Tiger fick imponerande 97 i skyddsdelen. Här får han en flygtur i figuranten Jimmy Nilssons arm.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

I helgen var det dags för första tävlingen - eller om vi ska vara tekniskt korrekta provet - på Alvesta Schäferhundklubbs nya anläggning, och det märktes rejäl skillnad. Den stora parkeringen man har framför klubbhuset är bara ett exempel på vad som förbättrats med flytten. Den gör att man kan ha väldigt mycket mer folk på plats än vid det gamla klubbhuset. Den här lördagen står det gott om bilar med de så typiska silvriga täckena som håller ner temperaturen och ger hundarna en skuggig plats att vila. Dessutom finns det ett antal åskådare på plats och ändå är det ingen brist på parkeringar.

Dagens tävling består av en jämn fördelning mellan klassisk schäfer och dess belgiska släkt malinoisen, med ett lite ovanligare inslag - en vacker långhårigare mörk variant som visar sig vara en tjeckisk Chodský Pes.

Annons

Den tillfälliga banan uppe i en glänta bakom klubblokalen faller inte alla på läppen och det muttras lite på sina håll. Hemmahoppet Ursula Sagebrant, som tävlar i IGP-1 med snart treårige malinoisen Tiger, håller med.

– Den är väldigt gropig, det är lite svårt.

Provledare Martina Öhrn berättar att den stora fina planen framför klubbhuset inte riktigt hunnit bli klar, men med sin belysning och storlek blir ett rejält lyft när man kan använda den.

– Det har verkligen blivit jättefint, och kommer att bli så bra när det är färdigt.

Nu när det mesta är på plats kan man pusta ut lite.

– Jag vet inte hur mycket tid vi lagt ner, men vi har fått bra hjälp av kommunen också. Vi har tillochmed fått en egen adress, Hundplanen 1!

Och ändå återstår det en hel del att göra, som Sagebrant påpekar.

– Vi ska flytta upp de fasta skulen från den gamla anläggningen också sedan.

Lydnad är den disciplin som har flest delmoment. I korthet går den ut på att hunden ska gå fot vid sin förare trots en rad distraktioner - det är alltid en hund till på banan, det skjuts med knallpulverpistol och det går ut en folksamling på banan som ekipaget måste manövrera sig genom utan att tappa fokus. Just detta är en av sakerna som kräver jobb bakom kulisserna, berättar Öhrn.

– Det går ju åt en hel del folk så det är lite jobb att få ihop det.

Annons

Hunden ska även ge sig av i full fart på kommando, för att tvärstanna och lägga sig ner när den ordern kommer. Med tanke på farten de vältränade hundarna får upp blir det en del dramatiska inbromsningar och bromsspår i gräsmattan.

Sagebrant ler lite plågat när hon rättar den okunnige reporterns försök att beskriva redskapen på lydnadens sista moment som "hantlar".

– Det heter apportredskap. De väger från 650 gram upp till två kilo, beroende på vilken klass du går i.

Klassen avgör även en annan detalj. I IGP-1 kastar föraren apporten över - eller det är åtminstone tanken, som Sagebrant påpekar och vi också får se prov på är det inte helt ovanligt att apporten går i hindret och föraren får kasta om - ett meterhögt hinder, varpå hunden ska hoppa över, hämta apporten och hoppa tillbaka utan att tveka.

När du kommer upp en klass blir det dock än värre. Då ska ett 180 cm högt trähinder passeras, med 650 grams apporten i munnen. Det är en imponerande syn att se hundarna ta fart över det höga hindret. Sagebrant pekar ut en av hundarna som sår i IGP-2 och utför detta moment.

– Det där är Tassa, hon är kullsyskon till men Tiger och är jättelovande.

Över huvud taget är stämningen mycket familjär och de tävlande har bra koll på medtävlarna. Sagebrant berättar om ett annat av paren, i högsta klassen.

– Malin är från Lilla Edet och har ett eget hundcenter, Malins4tassar. De jagar SM-kvalpoäng.

Att kvaliteten är hög visar sig sedan när dagens slutpoäng kommer. Malin Erlandsson och Zodd plockar hem dagens högsta poäng, 289 av 300 med nästan perfekt resultat i spår, 99.

Så småningom kommer vi sedan fram till showstoppern, det som ser mest dramatiskt ut - skyddet. Trots att - eller snarare på grund av - det ser våldsamt och stundtals kaotiskt ut är det noggrannt koreograferat och planlagt. Hunden vet precis var den ska hugga och släpper, bevakar och följer på kommando.

Annons

Trots ett litet glädjeutbrott från Tiger precis innan Sagebrant ska koppla honom, vilket domare Johan Holmlund påpekar att han måste dra av poäng för, slutar paret på imponerande 97, och totalt 287. Sagebrant strålar av stolthet när hon klappar om Tiger på väg ner från banan.

– Det blir nog något gott till kvällsmat idag.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons