Annons

Formkurvan pekar rätt för Alstermo-Älghult

Återkomsten till division 5 började tungt för Alstermo-Älghult, med två raka förluster. Därefter följde två kryss och nu har man två segrar, och tränare Fredrik Karlsson tycker man har material för att etablera sig i femman.
– Med den truppen vi har ska vi absolut inte behöva åka ur igen.
FOTBOLL • Publicerad 23 maj 2023
Jubel i Alstermo-Älghult efter Oskar Nilssons 0-1 mot Norra U.
Jubel i Alstermo-Älghult efter Oskar Nilssons 0-1 mot Norra U.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Alstermo-Älghult är tillbaka i division 5 efter flera år i olika division 6-serier. Man hade det tufft i inledningen med två förluster och två kryss, men nu känner tränare Fredrik Karlsson att det börjat ta sig efter två raka segrar.

– Vi var lite sent igång. Trots att vi fått behålla det mesta av truppen hade vi inte fått ihop det i tid. Nu tycker jag vi ä betydligt närmre dä vi borde vara spelmässigt.

Annons

Segern mot Norra U i lördags blev mer dramatisk än slutsiffrorna 0-3 kan antyda. Alstermo-Älghults målkung Kujtim Shkreta - 37 mål på 16 matcher när laget vann Lessebosexan ifjol - fick en smäll som tog så illa att han bröt näsan, men ändå kunde fortsätta och satte sedan även 0-3.

– Det var väldigt underligt, jag har aldrig sett en spelare få näsbenet brutet utan att det börjar störtblöda, men han blödde inte så han fortsatte spela. Han har fått det tillrättat nu och ska kunna spela, vi får se om det blir med mask eller något.

Karlsson är dock noga med att påpeka att man byggt ett lag för att det ska hålla.

– Vi har spelare som Kujtim som förstås är viktig och gör sina mål, men framför allt är det ett lagbygge byggt på lokala spelare där vi har flera födda 2005 och 2006 som fått en hel del speltid.

Karlssons resonemang stärks av att första målet mot Norra Ungdom gjordes av just 06:an Oskar Nilsson. Han tror också att vi kan få se fler yngre spelare ta sig upp i representationslaget inom kort.

– Vi har ett duktigt utvecklingslag också, där det är ett par 03:or med och sedan är de hela vägen ner till några 08:or. De slog Timmernabben med 7-0 här i söndags så där finns det mer att ta av.

Han känner inte att det är något problem alls med att två orter som ofta varit rivaler nu spelar under samma flagg.

– Vi har lyckats bra med det som jag ser som det viktigaste för landsortsfotbollen och löst det, som jag tycker, på ett bra sätt. Du ser hur de mindre orterna har allt svårare att få ihop lag. När jag själv spelade var det lag i varenda by men nu försvinner allt fler. Framför allt på ungdomssidan är det ju riktigt synd.

Trendbrottet efter de två inledande förlusterna kom med en cupseger mot Smedby, och Karlsson tycker dessa matcher erbjuder mycket.

– På försäsongen får du möta lag på ungefär samma nivå, och som du oftast har bra koll på. Det blir bra träningsmatcher, och tar du dig vidare får du möta ännu mer utmanande lag som du kanske inte vet mycket om alls, det blir en spännande utmaning.

Annons

Samtidigt råder det ingen tvekan om vad som prioriteras.

– För oss som nykomlingar är det förstås fokus på serien i första hand, och etablera oss här.

Något han i det långa loppet inte tror ska vara något problem.

– Med den truppen vi har ska vi absolut inte behöva åka ur igen.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons