Annons

Alvesta har vänt botten till topp

Förra hösten kämpade Alvesta GiF i botten av Kronobergsfyran och lyckades till slut kvala sig kvar. I år har man redan tagit fler poäng än under hela förra säsongen och jagar en plats i toppen. Då tror tränare Jonathan Mattsson att erfarenheten från ifjol kan väga tungt.
– Jag tror vi kommer ha stor nytta av att vi spelade med kniven mot strupen i stort sett hela hösten ifjol. Spelarna har med sig erfarenheten av att varje match är så viktig, men nu är det i en positiv kontext de får uppleva det.
FOTBOLL • Publicerad 22 augusti 2023
Liam Anderssons 0-1 mot Gransholm på målvaktsretur är ett bra exempel på hur Alvesta blivit skarpare i straffområdet i år.
Liam Anderssons 0-1 mot Gransholm på målvaktsretur är ett bra exempel på hur Alvesta blivit skarpare i straffområdet i år.Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Alvesta GIF ligger med en tredjedel av säsongen kvar att spela på tredjeplats i Kronobergsfyran, bara målskillnad från positivt kval. I fredags stod man för ett styrkebesked när man bortaslog toppkonkurrenten Gransholm med 0-2, till tränare Jonathan Mattsson - som tränade just Gransholm innan han ifjol vände tillbaka till Alvesta - stora glädje.

– Det var riktigt skönt. Vi visste att det var en viktig match i och med att vi låg på samma poäng och sen har den ju haft derbykänsla så länge jag kan minnas.

Annons

Segern var Alvestas fjärde raka, men det var inte bara sviten som gör Mattsson nöjd.

– Även om vi vann förra matchen, mot Alvesta United, så fick vi inte alls till spelet då, så det här var skönt att visa för oss själva att vi kan.

För ett lag som fick kämpa med näbbar och klor för att få kvala sig kvar förra säsongen är det ett stort lyft. Faktum är att man nu efter 13 omgångar redan tagit fler poäng än man gjorde på 22 ifjol. Trots det det tycker Mattsson inte att förbättringen är så förvånande.

– För folk utifrån förstår jag att det är en överraskning men jag är inte chockad. Jag visste ju vad det finns för kvalitet i laget och när vi sen fick en hyfsad start kom vi in i något av ett flow.

Det är framför allt en detalj han kan peka på som man förbättrat.

– Vi har blivit skarpare i båda straffområdena. Defensivt var vi ganska okej förra året men i år skapar vi betydligt mer farliga lägen framåt.

Annars tycker han mest att det är lagbygget som fungerar bra.

– Vi är mycket folk på träningarna och har fått till kontinuitet och en bra grupp där de som kommit in klickat direkt. Vi hade inte så mycket spelaromsättning utan ville tro på den idé vi har med mest lokalt.

En riktig prestigevärvning genomförde man ändå i vintras när en försvarsklippa med 150 matcher i Öster och Örgryte plockades in

– Kalle Lindblad med sin kvalitet och den erfarenhet och ledaregenskaper han har är förstås en jätteförstärkning på alla sätt.

Annons

Rutinerade Lindblad är förstås viktig att ha med den trygghet han sprider, särskilt som flera yngre spelare slagit sig in i startelvan.

– Vi startade med en 06:a och en 07:a i fredags och båda gjorde det jättebra. Hugo Åstrand (som inte fyllt 16 än, red:s anm) gjorde det riktigt bra och var något av matchens lirare.

Att ha med yngre spelare har dock sina sidor, förklarar Mattsson.

– Flera av de yngre spelarna, födda 2006-07, spelar hockey också, men vi har haft bra samarbete med ASK och kunnat lösa så de kan fortsätta med båda.

Han tycker ändå det är övervägande positivt.

– Som tränare vill man väl helst att de ska lägga all sin tid på fotbollen men jag minns själv hur det var när man spelade, det är bra att inte låsa fast sig utan få lite ombyte.

Gransholms IF - Alvesta GIF 0-2, fotboll, Div 4 SV Herr 2023
Gransholms IF - Alvesta GIF 0-2, fotboll, Div 4 SV Herr 2023Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Den stora truppen kan ha sina baksidor också, men Mattsson gläds åt den inför en kall, ruskig höstavslutning.

– Det kan bli lite jobbigt när man har så många spelare men alla vet att jobbar de bara på så kommer de få sina chanser. Nu framåt hösten är det ju ännu viktigare att ha bredd så det tror jag kommer gynna oss.

För många av spelarna blir det ju dessutom en fin kontrast mot den press de spelade under förra hösten, påpekar han.

– På den här nivån spelar du ju för att det är roligt, och då kan det vara tufft att få alla att ge hundra när det ser ut som det gjorde förra året. Därför är det så roligt att vi slåss där uppe i år, nu kan killarna få njuta av det.

Annons

När man nu går in i en avslutning där varje match blir så viktig är han glad att laget har med sig erfarenheten från ifjol, och tror det blir en styrka.

– Jag tror vi kommer ha stor nytta av att vi spelade med kniven mot strupen i stort sett hela hösten ifjol. Spelarna har med sig erfarenheten av att varje match är så viktig, men nu är det i en positiv kontext de får uppleva det.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons