Kultur

Vill lyfta fram gatans dans

Araby Park Arena har en stor black-box som kan användas till både konserter och teater. Och naturligtvis för dans. I morgon, lördag, hoppas dansaren Arvid Håkansson att lokalen fylls av dansare och dansintresserade när evenemanget Small Town Dance Battle arrangeras i lokalen.
VÄXJÖ. • Publicerad 5 maj 2023
Arvid Håkansson hoppas att många tar chansen att visa upp sig under lördagens dancebattle på Araby Park Arena.
Arvid Håkansson hoppas att många tar chansen att visa upp sig under lördagens dancebattle på Araby Park Arena.Foto: Tore Sjöqvist

I vår avslutar Arvid Håkansson sin gymnasietid vid dans-estet vid Katedralskolan. Men sina rötter har han inom streetdancen, den dansform som en gång lockade honom att satsa på dansen.

– Jag blev lite förälskad i dansen på ett sådant här event i Malmö, säger han.

Med arrangemanget Small Town Dance Battle vill han ge fler möjlighet att möta dansformen. I Sverige finns street främst i de större städerna men Arvid Håkansson skulle gärna se att den blev synligare också i Växjö och andra lite mindre städer.

– Här är dansutbudet inte i närheten av vad det är i till exempel Malmö.

Lördagens dancebattle är en chans för alla som vill att både visa upp sig och få se dans medan lokalen på Araby Park Arena fylls av musik. Under dagen kan man ta plats på dansgolvet också utom tävlan och det bjuds på framträdanden. Men huvudnumret är tävlingen.

– Det kommer hit DJ:s och domare och det är fritt fram att vara med och battla.

Tävlingen är uppdelad i klasserna All style och Hiphop. I varje klass genomförs tävlingen i två steg.

– I en första omgång deltar alla som vill. Man får cirka en minut på sig att dansa och visa upp sig. Domarna väljer ut de som går vidare och i nästa steg går två dansare upp och dansar mot varandra.

Den som segrar går vidare till det blir final.

Tävlingens domare är dels Emma Ericsson från lokala dansstudion Move it, dels Theresa Gustavsson och Joanna Skywalker som i kväll, fredag, dansar i föreställningen Yebo Yes på Regionteatern. Och vilka domarna är kan spela roll för resultatet. Några exakta regler för hur dansen ska bedömas finns inte.

– Domarna har en egen smak och även om man vinner kan man inte säga att man är bäst, säger Arvid Håkansson.

Under tävlingen handlar mycket om improvisation och förmåga att lyfta fram känslan.

– Du vet inte vilken låt du ska dansa till och då vet du inte din dans. Det handlar om att i stunden komma upp med det du vill förmedla, säger Arvid Håkansson.

Arvid Håkansson hoppas att många tar chansen att visa upp sig under lördagens dancebattle på Araby Park Arena.

Tore SjöqvistSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.