GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Uffes ande lever kvar på Sandgärdsgatan – Skivbutiken Rundgång förvaltar viktigt kulturarv

Uffe Ekrots källarlokal på Sandgärdsgatan med skivbutik och konsertlokal utgjorde navet i Växjös musikliv på 1990-talet. I det mytomspunna källarvalvet har band som The Ark, The Mo, This Perfect Day, Eggstone, Bob Hund och Kent spelat. Uffe dog 2015 men hans ande lever kvar, bland annat genom skivbutiken Rundgång som i lördags firade femårsjubileum.
Växjö. • Publicerad 5 december 2022 • Uppdaterad 8 december 2022
Förvaltar kulturhistorien. Rundgång har en härligt retro-inspirerad stil.
Förvaltar kulturhistorien. Rundgång har en härligt retro-inspirerad stil.Foto: David Färdigh

Den 5 mars 1994 spelade Kent och Bob Hund i Uffes källare. Två grupper som så småningom skulle toppa Sveriges festivalaffischer och fylla arenor. Hur många som såg de blivande storheterna just den där vårdagen i Växjö 1994 är höjt i dunkelt. Uffes källare hade en publikkapacitet på cirka 70 personer men om det var fullt just denna kväll är något oklart. Vad som är desto mer glasklart är den betydelse som Uffes källare hade för framväxten av Växjös musikscen under 1990-talet, något som kom att i kulminera i P3-utmärkelsen Årets Popstad 2003 och genombrottet för band som The Mo, Melody Club och The Ark under 00-talets första år. Det var just i Uffes källarkatakomber som dessa band tog sina första stapplande steg, växte och fann sin publik.

Ursprungligen använde Uffe Ekrot källarvåningen som keramikverkstad, men i början av 1990-talet när den nybildade Kulturföreningen Kristina sökte efter en lämplig konsertlokal så frigjordes yta och en ny Växjöscen uppstod. I kombination med skivbutik och café så blev Uffes källare den naturliga mötesplatsen för stadens musikintresserade ungdom. Undertecknad minns själv sina första besök i lokalen i mitten av 1990-talet, en helt ny värld öppnade sig. Här kunde man ta del av ny, livsbejakande och hämningslös pop, hårdrock och syntmusik i en intim miljö som gjorde en yr, vimmelkantig, svettig och oftast väldigt lycklig.

Uffe Ekrot avled 2015 men hans ande lever fortfarande kvar, inte minst genom skivbutiken Rundgång som grundades 2017 och som hösten 2020 flyttade in i den klassiska källaren på Sandgärdsgatan. På så vis fick Uffes gamla lokaler en renässans. Här kan besökarna botanisera i backar fyllda med vinylskivor i alla tänkbara genrer, från progg och soul till industrirock och heavy metal. I den retroinspirerade miljön har skivbutiken åter fått funktionen som mötesplats för musikintresserade Växjöbor i alla åldrar. Många är de stamgäster som gjort det till en ritual att titta in en sväng på fredags- eller lördagseftermiddagen för att göra en djupdykning i skivsamlingarna, kanske hitta ett fynd eller bara prata rariteter och odödliga konsertminnen.

I lördags fylldes källaren med livemusik igen när Rundgång firade sitt femårsjubileum.
I lördags fylldes källaren med livemusik igen när Rundgång firade sitt femårsjubileum.Foto: David Färdigh

I lördags firade Rundgång femårsjubileum med DJ:s och konserter i skivbutiken, vilket blev en välbesökt tillställning. Trängseln och ljudet av levande musik gav vibbar från källarens fornstora dagar. Uffe var förmodligen stolt när han uppifrån sin himmel kikade ner i sitt källarvalv. Hans ande lever tveklöst vidare på Sandgärdsgatan.

Arvet efter Uffe Ekrot lever vidare på Sandgärdsgatan. Den klassiska skylten hänger troget kvar utanför skivbutiken

Växjögruppen Esther intar en av hedersplatserna på Rundgång.

Visst kliar det i fingrarna? Skivback efter skivback möter besökarna på femårsjubilerande skivbutiken Rundgång i Växjö.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.