Kronobergspodden berättar vidare
I sitt berättande rör sig Ella Styf sällan i strålkastarnas sken. Snarare söker hon sig fram lite vid sidan av där mycket av intresse kan riskera att glömmas. I podden kan man lära mer om små orter eller om intressanta personligheter ur länets historia. I dagarna har avsnitt 51 presenterats och den här gången berättar Ella Styf om Svänan, ett område norr om Moheda som under omkring 240 år beboddes av samhällets fattiga, återvändande soldater och pigor och drängar som med små eller inga resurser bildade familj.
Svänan, eller Konungariket Svänan som det ofta kallades, var en isolerad skogsbygd dominerad av sten, fattigdom och hunger men också av en jämställd solidaritet. Som mest bodde omkring hundra personer där i ett 20-tal byggnader, torp, backstugor och jordkulor.
I de enkla byggnaderna stod den öppna spisen för värme och ljus och den användes också till matlagning fram till 1900-talets början då kokspisar, trasmattor och rullgardiner lär ha hittat fram även till Svänan. I Kronobergspodden berättar Ella Styf om fattigdom och villkor som idag är svåra att rätt förstå. Men att många valde att söka sig bort är begripligt och att Amerika kunde locka med nya livsmöjligheter förvånar knappast.
I Kronobergspodden kan man lära mer om tillvaron i Svänan men de senaste avsnitten berättar till exempel också om Rottnes historia, Myter och mysterier eller Väckelse och skolundervisning. Ämnena är många och poddens innehåll brett och innehållsrikt. Precis som bibliotekets Kronobergssamling som Ella Styf håller i och där hon hittar mycket av sitt stoff.