Annons
Kultur

Hundjakt och dramatik i konstinstallation – En betraktelse över flockbeteenden

Hundar på vilt språng, cyklister på flykt, dundrande gevärssalvor och någon som dragit sig undan högt uppe i ett träd. I Jesper Thours konstinstallation Hundarna på Galleri Kaross kastas besökarna rakt in i händelsernas centrum. Väldigt mycket händer på en begränsad yta.
VÄXJÖ • Publicerad 3 november 2023 • Uppdaterad 8 november 2023
Mitt i händelsernas centrum. I sin konstinstallation Hundarna som nu visas på Galleri Kaross iscensätter Jesper Thour ett dramatiskt händelseförlopp.
Mitt i händelsernas centrum. I sin konstinstallation Hundarna som nu visas på Galleri Kaross iscensätter Jesper Thour ett dramatiskt händelseförlopp.Foto: David Färdigh

På lördag är det vernissage för Hundarna. En utställning med mycket nerv och rörelse. Konstnären Jesper Thour har med hjälp av utsågade OBS- och masonitskivor skapat en hel serietidningsvärld i större format, där besökarna blir en del av skådespelet.

– Det är de jagande hundarna som drar igång händelseförloppet genom att jaga cyklisterna i hög hastighet. Min tanke var att skapa en slags hundrastgård där hundarna släpps fria och sätter allt i rörelse, säger Jesper.

Annons

Vad är din relation till hundar?

– För mig är nog hundar symboler för flockbeteenden. Grupptillhörighet och just mänskliga flockbeteenden är något som jag ofta kommenterar i min konst.

Besökarna välkomnas av en hund iklädd byxor och hängslen. Därefter rör man sig in i virveln av händelser. Tre cyklister trampar för glatta livet så att det bokstavligen slår gnistor med hundarna tätt i bakhasorna. Det avlossas dessutom gevärsskott, men det finns också lugnare platser. En man har tagit sin tillflykt i ett träd, där han bidar sin tid genom att meta. Högt uppe i ett annat träd hittar man ett självporträtt av Jesper.

– Det är nog så jag ser min roll. Jag är betraktaren som helst iakttar kaoset och rundgången på avstånd.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons