Annons
Kultur

En vecka i Elins anda

Elin Wägnerveckan har etablerat sig som ett av Växjös största kulturevenemang. I år samverkar 17 organisationer och institutioner som tillsammans bjuder in till en vecka fylld av upplevelser.
VÄXJÖ/BERG • Publicerad 1 mars 2023
En del av Elin Wägners tankar och verk som de fångats i Ulla Anderssons broderi.Foto: Tore Sjöqvist

Elin Wägners engagemang sträckte sig över stora områden och det avspeglar sig också i veckans program. Freden, miljön och kampen för jämställdheten återkommer. Ofta var hon långt före sin tid och de problem hon lyfte fram är fortfarande deprimerande aktuella. Inte minst har kriget stigit närmare.

Det märks redan under lördagens invigning på Italienska palatset. Utställningen Vi tolkar Elin Wägner har skapats av konstnärer vid Italienska palatset och där arbetar sedan ett halvår också den ukrainska konstnären Iryna Serebriakova som inviger utställningen och Elin Wägnerveckan.

Annons

Den ryska invasionen av Ukraina skildras är också ämnet för Ludvig Ödmans utställning Ukrainateckningarna som visas på Växjö konsthall.

Elin Wägner var engagerad på olika nivåer. Lokalt, nationellt och internationellt. Under söndagen sätts fokus på det lokala, på hennes hem Lilla Björka och Berg som kom att bli hennes fasta punkt i tillvaron. Under dagen kan man både lära mer om det speciella huset och dess arkitektur och under en promenad genom byn höra Karl Johan Krantz berätta om Bergs by på Elins tid.

Torsdagens poesikväll på Italienska palatset har fått titeln Ordet var Elin Wägners lans. Och visst tar ordet, texten och författarna också en stor plats under veckan. På måndag kan man höra Augustvinnaren Nina van den Brink berätta om sin bok ”Jag har torkat nog många golv”. I boken berättar hon om Maja Ekelöf som under tidigt 1970-tal väckte stort uppseende med sin bok ”Rapport från en skurhink” som skildrade de lågavlönades situation.

På tisdag samtalar litteraturvetarna Peter Forsgren och Anna Salomonsson om Elin Wägners aktualitet idag och lite senare kan man höra DN:s kulturchef Björn Wiman berätta om sin mamma och tuberkulosen utifrån sin bok I en sal på lasarettet. Båda evenemangen på Växjö stadsbibliotek. Under veckan kan man också möta författarna Elisabeth Åsbrink och Mian Lodalen. På onsdag besöker Elisabeth Åsbrink Smålands museum för att berätta om sin bok Mitt stora vackra hat, en biografi om författaren Victoria Benedictsson. På torsdag kommer Mian Lodalen till Växjö stadsbibliotek för ett författarsamtal kring hennes senaste böcker Lisa och Lily och Lesbiska ligan.

Veckan innehåller betydligt mer innan den avslutas lördagen 11 mars då musiklinjen vid S:t Sigfrids folkhögskola ger konserten Kvinnor banar väg.

Veckans program hittar man bland annat på Växjö stadsbibliotek men också på nätet. Bland annat på adressen lillabjorka.se.

Tore SjöqvistSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons