Annons
Kultur

En kväll med kulturens hjältar

Efter ett par år med begränsningar är det i morgon, lördag, åter dags för Kulturnatten i Växjö att visa upp sig i full glans. Årets tema är hjältar och sådana finns det av många olika slag. Inte minst bland kulturskaparna. Som vanligt är Kulturnatten ett evenemang då man kan glädja sig åt kulturens bredd men det är också en dag och en kväll då man får träna sig i den svåra konsten att välja bort.
VÄXJÖ • Publicerad 26 januari 2023
På Domkyrkocentrum kan man uppleva en dansperformance med Liv Trulsson och Fanny Karlsson.
På Domkyrkocentrum kan man uppleva en dansperformance med Liv Trulsson och Fanny Karlsson.Foto: Tore Sjöqvist

Årets Kulturnattsprogram erbjuder drygt 60 platser att besöka och betydligt fler programpunkter. Som vanligt invigs programmet vid 18-tiden med tal och eldshow, den här gången av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Martina Forsberg och gycklargruppen Trix. Men när de dyker upp har programmet redan tagit fart. Inte minst sker många av Kulturknattens 60 programpunkter under dagtid.

Många av arrangörerna nöjer sig med en programpunkt men det finns också arrangörer som bjuder på helaftonsprogram. Den som så vill kan till exempel ägna hela dagen åt programmet vid domkyrkan, Kulturparken Småland, Nygatan 6, IOGT-NTO eller Växjö stadsbibliotek. Att hjältar finns av många slag kan man kan man bland annat se av programmet vid domkyrkan och Domkyrkocentrum. Medan helt verkliga vardagshjältar från polis, räddningstjänst och ambulans finns på plats utanför domkyrkan kan den som stiger in i kyrkan istället få möta hjältar ur Disneys värld så som de tolkas av domkyrkan goss- och flickkör. Inne i kyrkan fortsätter musiken att stå i centrum bland annat i form av en konsert med sångaren Samuel Rörström och domkyrkoorganisten Sten-Inge Petersson som dessutom tillsammans med Yvonne Steen Ohlander presenterar Harry Pottermusik på orgel lite senare på kvällen.

bild 1/9
.
I samband med vernissagen på utställningen Finland Sverige tur o retur kan den som vill delta i ett öppet storbroderi. Ta med egen nål, uppmanar programmet.
I programmet Leading Ladies kan man höra sångerskan Isabella Lundgren tillsammans med Musica Vitae och pianisten Carl Bagge.
I IOGT-NTO:s stora program hittar man bland annat visor med Murre Eriksson.
På Regionteatern kan man bland annat få ett smakprov ur föreställningen Skådespelaren och höra om hur föreställningen vuxit fram.
På Stadsbiblioteket kan man bland annat möta hjältar skapade vid Parkettens verksamhet. Upside down girl är en hjälte som hjälper oss att få (nya) perspektiv på saker och ting.
Hos Ingemar Karlsson och Trottagårdens diverse bjuds både på gratis fika och kultur i många former.
.
.
.
I samband med vernissagen på utställningen Finland Sverige tur o retur kan den som vill delta i ett öppet storbroderi. Ta med egen nål, uppmanar programmet.
Annons

På domkyrkocentrum möts konstarterna. Bland annat kan man hela dagen se en fotoutställning med två dansare av fotografen Anders Bergön. Dansarna, Liv Trulsson och Fanny Karlsson kan man också möta live när de framåt kvällen framträder i Sigfridssalen i ett undersökande av relationer. I deras dans kan man hitta både sensualism och närhet men också drag av makt och beroende. I ett framförande som också kommer nära och tätt inpå åskådaren.

– Vi vill jobba med närhet, relationer och systerskap. Vi har jobbat mycket med Anders Bergön och påverkats av hans stillbilder, säger Liv Trulsson.

– Det har varit spännande. Anders har sina idéer och vi har våra och vi påverkar varandra, säger Fanny Karlsson.

Anders Bergön är inte ensam om att visa foto på Domkyrkocentrum. Det gör också förre biskopen Jan-Olof Johansson som ofta fångar landskap som laddas med känslor av rymd och något större.

Violinisten Wieska Szymczynska och pianisten Bénédicte Haid har i många år konserterat i domkyrkan under kulturnatten men återfinns i år i Equmeniakyrkan där de bjuder på ett program med musik av bland annat Debussy, Satie och Piazzolla. Här kan man också uppleva två program som låter Pär Lagerkvists dikter möta musik av bland andra Mendelssohn och Gunnar de Frumerie.

Pär Lagerkvist fick nobelpriset 1951 och att han fortfarande har något att säga visas av att han återkommer hos flera av Kulturnattens arrangörer. På stadsbiblioteket presenterar Sara Lundmark och Gunnar Carlberg ett bilddiktspel som bygger på Lagerkvists diktsamling Aftonland och hos IOGT-NTO kan man höra föreställningen Best of Pär Lagerkvist som ger plats för Frank Jonelids nutida tonsättningar av diktsamlingen Den lyckliges väg. Den tonsatta diktsamlingen kan man också höra i sin helhet på Palladium.

Frank Jonelid fick upp ögonen för Pär Lagerkvist genom sitt arbete.

– När jag började jobba med begravningar fick jag upp ögonen för hans texter, säger han.

Att Lagerkvists texter ofta finns med vid begravningar är ingen slump. Men hans texter passar vid många tillfällen.

– Han har en förmåga att sätta ord på alla delar av livet, från vaggan till graven.

Annons

Frank Jonelid återkom till texterna.

– Jag tittade lite och såg om jag kunde känna musik i dem. Vissa av hans dikter var skrivna som sånger. Jag tog en gitarr och gjorde två låtar.

Idag har det vuxit och även mer fria dikter har fått musikalisk dräkt.

– Först betade jag av de självklaraste. Andra var inte lika självklara. Hans lyrik är bred och det måste speglas i musiken och jag har fått lämna min bekvämlighetszon, säger Frank Jonelid.

Harry Martinsson är också en av Sveriges åtta nobelpristagare i litteratur. Hans rymdepos Aniara har i en elevuppsättning premiär på Katedralskolan på söndag men redan under Kulturnatten bjuds publiken på smakprov ur den ödesmättade berättelsen om rymdskeppet som kommer ur kurs och fortsätter sin resa mot ingenstans.

I Växjöområdet finns många konstnärer men skyltfönstren är få och konsten kan vara svår att få syn på. Men just under Kulturnatten blir också konsten synlig med mängder av utställningar. På Galleri Sigma kan man se Jan-Bertil Anderssons måleri med motiv som rör sig mellan människor och mer abstrakta landskap. Är man väl på Kronobergsgatan 8 kan man passa på att besöka Ateljé Lisbeth Sandvall och Ateljé Mamaso som båda finns på samma adress.

– Första juli har jag haft ateljén i 25 år och jag tror att jag varit med på Kulturnatten sedan första gången. Att ha öppet på Kulturnatten är ett roligt sätt att mötas, säger Lisbeth Sandvall.

Hon är huvudsakligen känd för sitt måleri i olja men har på senare år också låtit fotografiet ta större plats. Medan måleriet drar mot ett undersökande av linjer, ytor och färger har fotot ofta ett lite tydligare uttryck.

– Med fotot arbetar jag mer konceptuellt. Jag vill berätta något. I måleriet har jag ingen färdig idé utan arbetar utifrån färg eller linjer tills jag får ett gensvar.

Uttrycken kan skifta och med Kulturnattens utställning vill hon gärna bjuda på nya upplevelser.

Annons

– Hängningen är viktig. Vad får man för känsla. Det handlar ju om vilka bilder jag hängt upp.

Viljan att hitta nytt är inget som bara gäller Kulturnätter.

– Jag vill att det händer något. Det kan det göra om man byter format och att byta färgskala kan ge energi.

För många kulturutövare handlar verksamheten i hög grad om arbete i ensamhet. För andra, som skådespelare, musiker och inte minst körsångare är det sociala en viktig ingrediens. Kanske är just körsång den kulturform som engagerar flest utövare. På olika nivåer, i olika sammanhang och med olika repertoarer. Så kan man också möta dem under årets Kulturnatt. Att kyrkan har en stor körverksamhet är välkänt. Domkyrkans goss- och flickkör är redan nämnda och under kvällen kan man i domkyrkan också höra Oratoriekören, Kammarkören Sankt Sigfrid, Chorus Linnaea och Ceciliakören. I stadsbibliotekets trappa kan man höra Tonträffen sjunga glatt och blandat medan Vivavox bjuder på visor vid brasan. På Norrtullskolan kan man höra programmet Nu är det natt över jorden med kören Växjö Vocalis som med stor bredd gärna ger utrymme åt mer samtida musik. Något helt annat erbjuder sextetten Fåfäng som med stämsång närmar sig trivialiteter och väsentligheter som till exempel läsglasögon, kroppsbehåring och Sveriges Talman vid sin konsert på Palladium.

Programpunkterna är som sagt imponerande många och en text kan bara ge plats för en bråkdel. Lite frustrerat är det bara att konstatera att en viktig uppgift för besökaren blir att välja bort. Medvetet eller lite som det blir. För en vandring genom Kulturnattens utbud kan ofta ta lite oväntade vägar. Det är lätt att fastna i upplevelser, möten och samtal och i det generösa programmet har man stora möjligheter att upptäcka saker man inte visste att man tyckte om. Men visst kan det också finnas program som man absolut inte vill missa. Det är bara att läsa på i programmet, pricka för och göra sitt bästa för att hålla fast vid kursen.

Tore SjöqvistSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons