Annons
Kultur

Åskar Lilja ställer till med födelsedagsfestival

De senaste åren har det slumpat sig så att konstnären Åskar Lilja haft utställning på sin födelsedag. I år är det dock ett högst medvetet val då han ställer till med födelsedagsfestival med samlingsutställning, föreläsning, stadsvandring och bildspel i dagarna fyra.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2023

– Samlingsutställning, föreläsning och stadsvandring

Växjökonstnären fyller 45 och ställer till med en födelsedagsfestival. Det blir både en samlingsutställning, föreläsning, stadsvandring och bildspel, berättar jubilaren Åskar Lilja.
Växjökonstnären fyller 45 och ställer till med en födelsedagsfestival. Det blir både en samlingsutställning, föreläsning, stadsvandring och bildspel, berättar jubilaren Åskar Lilja.Foto: David Färdigh

Skev stad å skeva jag, då. Det är rubriken när Åska Lilja firar sin 45-årsdag, som infaller på fredag men som uppmärksammas med en interaktiv utställning som pågår under fyra dagar fram till och med söndag.

– Man kan kalla det en födelsedagsfestival.

Annons

På Galleri Kaross har Åskar en samlingsutställning.

– Jag visar ett urval från mina projekt den senaste tioårsperioden där jag provat olika idéer och tekniker, bland annat när jag tecknade djur med fel hand och kallade det andrahandsdjur. Det här blir som en best of-utställning.

På torsdag håller Åskar en föreläsning inklusive bildspel med utgångspunkten från sin bok Skev stad.

– Jag vill gärna inbjuda till samtal och diskussion om Växjös utveckling. Min känsla och uppfattning är att staden håller på att förtätas för mycket. Jag kan känna en klaustrofobisk känsla när så mycket byggs på höjden i stadskärnan samtidigt som utrymmena och träffpunkterna mellan husen allt mer försvinner. De mötesplatserna är väldigt viktiga för en levande stad.

På själva födelsedagen sker en del av firandet på grannlokalen och tillika skivbutiken Mono, där Pelle Ljungberg uppträder medan det på lördag står stadsvandring på programmet.

– Temat denna gång är ansikten. Vi ska ut på staden och upptäcka ansikten. Några kommer jag peka ut, andra är det fritt fram för deltagarna själva att upptäcka eller tolka in i stadslandskapet. Ett bildspel från stadsvandringen visas sedan på Galleri Kaross på finnisagen på söndagen.

Det är föranmälan som gäller till aktiviteterna.

– Maxantalet är 20 personer.

Rent allmänt, vad är din inställning till födelsedagsfirande?

– Jag gillar att göra konstiga saker på födelsedagar. För det är sådant man kommer ihåg bäst i efterhand. Jag minns till exempel att jag och en kompis en gång köpte en massa vinflaskor och anordnade en egen liten vinprovning i Fyllerydsskogen. Mycket minnesvärt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons