Annons
Debatt

När ska vi inse att döden är en del av livet

Döden är inget vi pratar ofta om, det kan för många vara ett svårt samtalsämne. Vi kanske hellre vill prata om framtiden, om livet. Men döden ingår ju i livet och i framtiden. Det går en väldigt skör tråd mellan liv och död, det är de flesta av oss medvetna om.
Publicerad 28 maj 2024
Detta är en opinionstext i Växjöbladet Kronobergaren. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frida Christensen (S).
Frida Christensen (S).Foto: Anna Karolina Persson

Jag lyssnar på ganska många poddar och idag bläddrade jag in på podden; Wahlgren och Wistam. Det är Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam som pratar om sina karriärer men också om livet – i stort som smått. Idag pratade de om Pernillas pappa, Hans Wahlgren, som efter en tids sjukdom gått bort. Sofia och Pernilla tog upp frågan om döden på ett väldigt naturligt och fint sätt. De beskrev att man kan välja hur man vill se på döden, att man kan se på sina nära och käras bortgång med ”ljus sorg.” Jag kunde inte annat än att reflektera över vad de sa, och jag tror det är lättare att vara positiv när en nära anhörig lämnar jordelivet, om den som lämnar får lämna utan smärta och ångest. Jag kom att tänka på alla de som dör, och på de som får en svår övergång mellan liv och död.

Den 6 april i år hade vi Socialdemokrater i Kronoberg distriktskongress i Alvesta, vi hade 16 motioner som skulle debatteras och avhandlas. Jag hade skrivit två av motionerna och den ena handlade om hjälp vid livets slut. Det är en mycket debatterad fråga som rör upp mycket känslor, även hos mig. Men för mig handlar det om att alla människor ska få ett värdigt avslut, och jag ser positivt på en lagreglerad dödshjälp. 
En del skulle säga att jag sträcker ut hakan och skapar två läger i samhället, det ena för och det andra mot, jag fattar det. Men är det inte det politik handlar om? Att våga lyfta frågor som är obekväma, att stå upp för det man tror på, att våga ta ställning? 
Kanske kan det vara så, som med så mycket annat, att man måste uppleva smärtan innan man kan ta ställning, men då kan det också vara för sent. Frågan kanske egentligen inte handlar om vad du och jag tycker, utan vad de som måste genomlida ett svårt slut anser?

Annons

I Sverige dör ungefär 90 000 personer varje år, de flesta på ett lugnt och stilla vis, men några får en väldigt långdragen och plågsam död. Något som är viktigt att ha med sig i debatten är att i Sverige har vi rätten att välja när och hur vi ska dö. Självmord är inte brottsligt, inte heller medhjälp vid självmord. Att hjälpa någon att dö är inte brottsligt, gränsen går vid att utföra själva handlingen. Men är det så vi vill ha det, att våra nära och kära ska belastas och hjälpa de som är sjuka att dö? Det vill inte jag!

Jag är därför mycket stolt över att jag fick bifall på min motion och att vi tillsammans ska verka för att en utredning om dödshjälp åtminstone ska kunna påbörjas.

Jag tror vi är många som skriver under på att vi vill slippa ett långt och utdraget sjukdomsförlopp när vi ligger inför döden. Vi vill ha en lugn och stilla död. Det är dags för alla att få en värdig död – det livet är vi alla värda.

Frida Christensen (S)

Annons
Annons
Annons
Annons