Annons
Debatt

Kostnaden för politiken i Växjö sväller ständigt

Hur högt förtroende har dagens politiker? Behöver man bry sig vad medborgarna tycker mer än vart fjärde år vid valurnan? Hur lätt är det att bli fartblind för höga arvoden?
Växjö • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Växjöbladet Kronobergaren. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pernilla Wikelund.
Pernilla Wikelund.Foto: LENA GUNNARSSON

Växjös nya SVMP/C-styre utökar till sex kommunalråd, vilket ger skattebetalarna extra kostnad. För att arvodera fler införs nya uppdrag som lite diffust benämns ”politiker med särskilt uppdrag”. Det enda som är klart på den punkten är att det drabbar skattebetalarna med miljoner i högre utgifter. Vad dessa åtta personer ska jobba med får vederbörande själva komma fram till. Underlag och källor från arbete och redovisning av vad vinsten blivit för skattebetalarna har vi efterlyst men det är i nuläget inte tillgängligt för oss eller invånarna. Man inför nya nämnder med vardera tre arvoderade ordföranden. På agendan ligger inom kort beslut om ett nytt klimatråd som kostar.

Senast beslutade tillskottet på kontot för Växjös skattebetalares utgifter är bildandet av landsbygdsråd. Förutom lokalt förankrad representation hänvisas till politik när endast sju av åtta partier ges möjlighet att ingå i rådet. Vid beslut fanns så klart ingen plats för SD kandidat. Moderater och Kristdemokrater beklagar utåt att vi inte får plats men är när det väl gäller är de citat ”för snåla för att dela med sig”.

Annons

Personvalet till landsbygdsrådet sker med sluten omröstning. I demokratisk anda bland de åtta kandidaterna förutsatte vi Sverigedemokrater. Styrande majoritet har tilldelats fyra platser. Ordförande Malin Lauber menar att kandidat för S, V, Mp och C därmed inte ska omfattas av röstningsproceduren utan enbart kandidaterna till Oppositionens som har tre möjliga platser för fyra partier M, Kd, L och SD. Det rödgröna styret sätter demokratin i gungning i Växjö kommun. Fler kommuninvånare borde besöka våra öppna möten och följa processerna!

På kommunstyrelsens sammanträde rapporterar ledamöterna vad som hänt från förra tillfället. En stående punkt är VKABs rapport. Ingenting av vikt att rapportera är det stående svaret från ordförande i VKAB. Allt som händer där är tydligt att det ska stanna inom VKAB och inte komma oss eller protokollsläsare tillhanda. När KD-representant ifrågasätter blir svaret är att man inte vet vad som är viktigt att förmedla. Nog bör en ordförande veta vad som bör förmedlas eller inte?

Vän av ordning frågar sig kanske om SD hade klarat att styra Växjö kommun? Svaret på den frågan kommer när vi uppnår 51 procent. Innan dess befarar vi att övriga partier kommer samarbeta för att stänga oss ute. Allt tydligare framstår det politiska spelet handla om arvoden och dolda överenskommelser. Vilka gjorde att Centerpartiet sprang till S-styret för att inte SD skulle ges inflytande under innevarande mandatperiod.

Vi har haft en ständigt svällande politisk kostnad i Växjö kommun. Demokratins utveckling och politisk insyn i Växjö kommun är däremot inte för invånarnas bästa. Med hänvisning till kommuner i landet där Moderater samarbetar med Socialdemokrater är det tydligt att arvoderade poster och utestängande av Sverigedemokrater fortfarande står främst på agendan i svensk politik. I egen valanalys ser vi många röster på oss från landsbygden. Röster som inte får något av värde i det av SVMP+C nybildade landsbygdsrådet. Ni därute kan sannolikt alla räkna ut varför.

Pernilla Wikelund SD ledamot KS

Christer Svensson SD ersättare KS

Annons
Annons
Annons
Annons