GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alvesta

United vill vara mer än fotboll

Serieseger första året man spelade. Tabelledning efter halva säsongen som nykomlingar i femman. Ändå hävdar Alvesta Uniteds unge ordförande Ajdin Turcinovic att fotbollen snarare är ett medel än ett mål för föreningen. – Fotbollen är ett bra sätt att nå ut, men föreningen vill göra så mycket mer.
FOTBOLL. • Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 4 november 2021
Publiken har sökt sig till Virdavallen för att se United.
Publiken har sökt sig till Virdavallen för att se United.
Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Alvesta United, med bara en säsong i seriesystemet på nacken, är ingen blyg nykomling. Förra året vann man Växjösexan och hittills leder man sin division fem-serie med hälften av matcherna spelade. I helgen fick man dessutom revansch på det enda lag man förlorat en tävlingsmatch mot när man avfärdade Wexiö FK med 5-1 inför storpublik hemma på Virdavallen. Ordförande Ajdin Turcinovic myser när han ser på utvecklingen.

– Det är så det blir, vi förlorade mot dem förra året, vi ville verkligen inte göra det på försäsongen och då kryssade vi och nu kan vi gå ut och göra fem mål på 30 minuter och sedan parkera bussen. Vi utvecklas och lär oss hela tiden.

Trots att han bara är 25 är Turcinovic en av de som drog igång projektet - för det är så han ser det mer än som en fotbollsklubb - för två år sedan när han studerade på Linnéuniversitet.

– Jag pluggade till lärare då, och sökte aktivt upp idrottslärarstudenter och erbjöd dem ”här har ni chansen att träffa killar som dem ni kommer att jobba med sedan och lära känna dem” och det var flera som kände att det skulle vara ett win-win.

Från andra hållet har föreningen hämtat många spelare med en helt annan bakgrund.

– För ”våra” killar från Alvesta är det ju en jätte- chans att se att vem som helst kan plugga vidare och få en inblick i hur det livet kan vara. Alla lär sig och vi bjuder på bra fotboll.

Och ryktet om bra fotboll verkar ha nått ut, matchen mot Wexiö FK drog hundra åskådare och Turcinovic säger att man brukar ha mer.

– Vi har fått en rätt bra publik och stöttning, det är roligt. Jag tror många kommer för att vi bjuder på en annan sorts fotboll än vad de är vana att få se. Våra killar har en skön inställning och bjuder på sig själva.

Föreningens hittills största framgång - utöver att man ens lyckats dra igång ett lag undre dessa två år - måste nog anses vara segern mot anrika Vederslöv/Dänningelanda

– Den känslan i den matchen, det var som att vara på San Siro. All respekt åt Vederslöv och deras spelare och tränare men jag tror aldrig jag sett ett lag som är så hungriga som våra spelare. De vill verkligen ta den här chansen, i mångas fall är det andra eller rent av tredje chansen och den vill de inte missa.

Den långa försäsongen var extra svår för en ung förening, där många av spelarna var otåliga över att inte få spela, berättar Turcinovic.

– Jag ska inte stå och säga att det varit enkelt och en del spelare tröttnade och gav upp när det kändes som det aldrig blev spel av. Samtidigt känner vi som ledare att om vi klarat att få ihop det här är det inte mycket vi inte klarar.

Trots det mönstrar man nu inte mindre än två rejäla trupper, kan han stolt meddela.

– Jag tror vi har 30 spelare i A-laget och runt 25 i ungdomslaget.

Med 22 gjorda mål på sex matcher har Alvesta United haft gott om skäl att fira hittills.
Med 22 gjorda mål på sex matcher har Alvesta United haft gott om skäl att fira hittills.
Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Det för året nystartade ungdomslaget hänger med bra i sin utvecklingsserie till ordförandens glädje.

– Det är extra roligt, vi hade inte en aning om hur det skulle gå för dem, där fick vi verkligen bygga från grunden.

Till skillnad från A-laget där man visste vad spelarna kan om de bara vill var ungdomslaget en helt annan utmaning.

– Där har vi nästan bara spelare som aldrig spelat organiserat förut så vi har fått gå genom allt, från hur man kastar ett korrekt inkast till hur offsideregeln fungerar.

Beslutet underlättade för föreningen även utanför planen, känner Turcinovic.

– Det känns som att det blev lite skillnad där i hur folk utifrån ser på oss, nu känner de att vi är mer seriösa. Jag kan förstå att de undrat hur seriösa vi är, men nu känns det som vi blir mer tagna på allvar.

Att just bli tagna på allvar är inte bara en prestigefråga, utan viktigt för det Turcinovic vill att föreningen ska jobba för.

– Vi vill göra så mycket annat, United ska inte bara vara om fotboll. Vi har varit ute på stan och synts, vi har hjälpt ungdomar med att skaffa feriejobb och det är sånt och mycket mer vi också vill göra.

Samtidigt vill han inte förminska fotbollens roll, både för att samla spelare med brokig bakgrund och även som skyltfönster.

– Fotbollen är ett fantastiskt sätt att synas och nå ut åt båda håll. Allt det där jobbet du lägger ner på det andra är det kanske aldrig nån som ser men går det bra i fotbollen märks man.

För Turcinovic och föreningen är det viktigt att knyta till sig unga från andra bakgrunder som annars lätt hamnar utanför, och då ser man fotbollen som en perfekt kontakt- yta.

– Fotbollen har varit ett bra sätt att få in de här killarna i föreningslivet. Särskilt så här i Coronatider är det viktigt att ha något att göra.

Trots att föreningen inte fyllt tre år finns planer på hur man kan nå ut även mot andra grupper.

– Nu kanske jag går saker i förväg men vi i styrelsen har börjat titta på andra verksamheter, som e-sport. Alla vill inte spela fotboll och där har du en möjlighet att nå många, men en grej jag tror många andra föreningar rynkar på näsan åt. Men vi har inte det bagaget utan kan göra det vi vill och tror gör nytta.

Det enda som grämer Turcinovic hittills spelmässigt är poängtappet i premiärderbyt mot Vislanda, väl medveten om hur viktig varje poäng är i en kort serie.

– Jag tror killarna var lite nervösa där, det var första tävlingsmatchen på länge och på ny nivå, det var lite synd.

Poängtappet där gör att man delar förstaplatsen med Hovmantorp och verkligen har allt i egna händer. Men Turcinovic är inte typen som tar ut något i förskott.

– Frågar du mig och tränarna så får du nog inget tydligt svar, men frågar du killarna i truppen däremot så vet jag vad svaret blir - de är övertygade om att de kan vinna.

Samtidigt förnekar han inte möjligheterna som finns med den kvalitet man har i truppen, och påpekar vikten av att få ut det och inte tappa vid eventuella motgångar.

– Det jag vet är att om killarna fortsätter spela som de har gjort, och framför allt mot Vederslöv, då kan det mycket väl räcka hela vägen.

Joacim NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Växjöbladet Kronobergaren med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.