Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 maj 2018
Lyfter fram handens kunskap
I den gamla kopparslagarverkstaden vid Fornminnesgården strax intill Eksjö museum hittar silversmeden Lars Borin ett gammal dragjärn. Verktyget är gammalt men används fortfarande vid arbeten i metall.
I den gamla kopparslagarverkstaden vid Fornminnesgården strax intill Eksjö museum hittar silversmeden Lars Borin ett gammal dragjärn. Verktyget är gammalt men används fortfarande vid arbeten i metall.
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.

Eksjö museum ligger alldeles intill det som kallas Trästaden där de äldsta husen är från 1600-talet. Historiskt har Eksjö varit en handels- och hantverksstad och i de vackra kvarteren berättar gårdarnas namn om en tid då hantverkare och köpmän dominerade staden.

När Eksjö museum nu visar utställningen Handens kunskap handlar det både om historiskt hantverk och om verk av fem nutida konsthantverkare som på olika sätt för traditionerna vidare. Så blir silversmeden Lars Borin, kopparslagaren Michaela Ivarsdotter, interiörmålaren Ola Sivhed, guldsmeden Susanne Feykens och garvaren Lotta Rahme länkar i kedjor som hålls ihop av tekniker, traditioner och verktyg men som samtidigt tillåter, och uppmuntrar, personliga uttryck.

I någon mening kan man se hela utställningen som en motståndsrörelse mot konsumism och snabba modeförändringar. Istället berättar utställningen om ett respektfullt samtal mellan material, verktyg och hantverkare. Ett samtal som mynnar ut i långsamhet, lyssnande och en oändlig omsorg om detaljer. Utställningen visar att vi fortfarande kan uppskatta hantverk som är flera hundra år gammalt. Det är knappast en slump. För i hantverkarnas verkstäder skapas föremål som ska kunna brukas och leva länge.

Det är inte bara i brukandet konsthantverket har drag av tidlöshet. Att lära sig ett hantverk tar lång tid och ofta är hantverket i sig långsamt och utdraget i tiden. För garvaren Lotta Rahme kan det ta månader att behandla ett skinn så att det blir mjukt och brukbart.

– När man garvar med bark handlar det om att garvsyror från barken gör skinnen mjuka även efter att de torkat.

En nöthud kan behöva garvas upp emot ett år, ett fiskskinn går betydligt snabbare. Men alla skinn behöver sin tid.

– Om man gör allting för hand blir det nästan meditativt. Jag håller mycket kurser och det är ett fåtal som uppskattar att det går långsamt, Lotta Rahme...
LÄS MER I VK 19, UTE 11/5


TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.