Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 maj 2018
Musiken växer ur dansen
I föreställningen 9 bjuder ensemblen Cas Public på både intensivt kaos och sensuell skönhet. Foto: Damian Siqueiros
I föreställningen 9 bjuder ensemblen Cas Public på både intensivt kaos och sensuell skönhet.
Foto: Damian Siqueiros
Föreställningen 9 är inspirerad av hur en hörselskada upplever världen. När gruppen Cas Public framför verket på Regionteaterns scen bjuder de på en upplevelse så intensiv att också publiken är utmattad. Och fylld av intryck.

VÄXJÖ. Gränsen mellan vardag och föreställning är lite oklar. Så får scenen ett fokus. Dansaren Cai Glover stiger upp på en stol och plockar av sig hörapparaten. Vi bjuds in i en värld av ofullkomligt hörande som skildras med enorm kraft och energi i en dansföreställning som bygger på både teckenspråk och klassisk balett.

Verkets namn är taget efter Beethovens nionde symfoni. Beethoven förlorade liksom dansaren Cai Glover sin hörsel. När musiken presenteras i föreställningen är den uppbruten och förvrängd och kan kanske ge en idé om hur det kan låta för en hörselskadad. Vi är vana vid att musiken är det som synkroniserar dansarna. Eftersom Cai Glover inte hör musiken måste samspelet ske på annat sätt. Det ger en speciell slags kroppslighet och ofta kan det tyckas som om musiken istället växer direkt ur dansarnas rörelser. Koreografin är till dels uppbyggd som ett högljutt samtal med teckenspråk. Stora intensiva rörelser. Som om det var viktigt att vi lyssnade. Ändå förstår jag inte. Kan bara känna att det är något jag borde förstå.

Kanske är det en av de saker föreställningen vill berätta. Frustrationen när man inte förstår och när andra inte förstår. Föreställningen växlar mellan isolering och tillhörighet i solon, duetter och ensembledans. Scenen skapas av ljuset som hela tiden skapar nya spelytor och låter dansarna gå in och ut ur fokus. Av och till knuffar dansarna ut varandra ur gemenskapen. Långt mer skrämmande är det när de närmar sig militär exercis och, liksom skällande, gör utfall. Men det är ett undantag. Snarare är det som om gruppen även i ensemblenummer försöker bli personliga, kanske just för att de inte synkroniseras av musiken.

Dansen kompletteras av en video om en hörselskadad pojke som av och till projiceras över scenen och av fyra åskådare som bidrar mer eller mindre aktivt. Någon gång knyts allt ihop. Som när pojken på videon med sin kontroll tycks styra den lilla bil som far fram runt dansarnas fötter.

Ofta styr dansarna varandra direkt genom kroppen. Den styrda kan tyckas vara en viljelös trasdocka eller marionett men i den täta kroppskontakten finns också en stor sensualism. De fem dansarna imponerar med sin fantastiska kroppskontroll och koordination och ett stundtals magiskt samspel med musiken medan föreställningen växlar mellan största skönhet och kaotisk svårbegriplighet.

Men vare sig man förstår eller inte håller föreställningen hela tiden sitt grepp genom sitt intensiva tilltal, de starka uttrycken och sin oerhörda energi. Med sig får publiken en fantastisk upplevelse av magi, skönhet och undran.

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.