Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2018
På besök vid Ölands norra ände
När man närmar sig Ölands nordöstra udde förstår man varför reservatet kallas Trollskogen.
När man närmar sig Ölands nordöstra udde förstår man varför reservatet kallas Trollskogen.
Öland är Sveriges näst största ö och är knappt fjorton mil från norr till söder. I var ände finns en hög fyr och likaså ett naturum som berättar om vad man kan se i området. Längst i norr kan besökaren både möta fyren Långe Erik och det spännande reservatet Trollskogen.

ÖLAND. Sett från ovan kan Ölands norra ände påminna om en tvestjärt med tången nästan sluten om den stora Grankullaviken. Ytterst på den västra landtungan, eller egentligen på en liten ö, ligger det fyrtornet Långe Erik. Riktigt lika hög som sin sydliga kollega är den inte. Långe Jan på Ölands södra udde är med drygt 41 meter Sveriges högsta fyr. Långe Erik nöjer sig med nästan tio meter mindre. Trots det är fyren ett mäktigt torn som sträcker sig mot himlen sedan den var färdigbyggt 1845.

Under våren kan man av och till hitta gott om flyttfåglar kring den norra udden. Kanske måste de samla sig lite för att fortsätta sin flyttning över de stora vattnen. Men inledningsvis tycks allt alldeles stilla förutom en knölsvan som lyser vit strax söder om fyren. Men efterhand visar det sig att våren är på väg även här. Strax norr om fyrön, eller Stora grundet som den heter, svirvlar tre strandskator ivrigt ropande strax över vattenytan. Snabba vändningar gör att de av och till blinkar vitt för att sekunden efteråt framstå som mörka. Runt den lilla ön går fyrstigen, mestadels på rundslipade stenar. Om några veckor grönskar buskarna och ön fylls med näktergalens sång men än står buskarna nakna och besökaren får nöja sig med en eller annan gulsparv som har börjat försommarens räknande. Oftast till sju men helt säker kan man inte vara.

Längst ut på den västra landtungan står en flock storskarvar och tycks fundera över tillvaron medan ett par gravänder lugnt simmar fram på närmare håll. Gravänderna är stora, närmast som gäss, och näbben lyser starkt röd i solskenet. Att den kallas gravand har inte så mycket med gravar att göra. Snarare med att gräva. För gravänderna, som håller till vid sandiga stränder, gräver en gång in i sanden där de bygger sitt bo. Om de inte har tur och hittar en kaningång eller något liknande.

Strax intill fyrplatsens parkering är stränderna långgrunda. De kan tyckas idealiska för vadare som vill gå och picka och vända på små stenar. Någon större rusch är det inte ännu men två skärfläckor flyger in och landar i det grunda vattnet. Med sin smäckra form och svartvita teckning hör de till havssträndernas verkliga eleganter. På långa ljusblåa ben vadar de i det grunda vattnet och söker under ytan med den långa uppåtböjda näbben. Från strandens stora lövträd kan man höra stararnas gnisslande och se deras glimrande vårdräkt. Skulle man ändå tvivla på våren blir man kanske övertygad av ett par nyanlända sädesärlor som springer i strandkanten till synes helt oberörda av sin långa flyttning.

Åker man runt den stor Grankullaviken slutar vägen vid Trollskogens naturum och en natur helt olik den som omger Långe Erik. Ett nytt naturum håller på att byggas och under tiden har verksamheten flyttat in i en mindre lokal alldeles intill parkeringen. Som vanligt erbjuder man information om naturen i området och man kan också få tips om vad som är aktuellt för dagen...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4


TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)
> ALMA-priset till Jacqueline Woodson (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen