Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 april 2018
Varm berättelse om identitet och tillhörighet
Med enkel scenografi berättar Gloria Tapia och Nils Närman Svensson varmt och humorfyllt om identitet, tillhörighet och främlingskap. Foto: Roberto Jequier
Med enkel scenografi berättar Gloria Tapia och Nils Närman Svensson varmt och humorfyllt om identitet, tillhörighet och främlingskap.
Foto: Roberto Jequier
Med föreställningen Konsten att göra en chilenare ger Gloria Tapia och Nils Närman Svensson en mångfacetterad bild av identitet och ursprung i en varm och humorfylld föreställning de skrivit tillsammans med regissören Manuel Cubas.

VÄXJÖ. Föreställningens scenografi är enkel. På scenen i Utvandrarnas hus står ett bord och ett par stolar. En gitarr väntar i sitt ställ. Stämningen är nära och intim redan när regissören Manuel Cubas berättar något om föreställningen.

– Det här är en berättelse från Växjö och Stockholm. Det är ett projekt som bygger på att det också ska finnas andra berättelser på Sveriges scener, säger han.

Konsten att göra en chilenare är fylld av symboler. Här finns en svensk och en chilensk flagga och likaså två landslagströjor. Men hur mycket är man sitt land och vilket land ska man vara när man flyttat från ett land till ett annat. Kring de frågorna rör sig den korta föreställningen med ett berättande fyllt av värme och humor och en stor förståelse för att vi långt ifrån är framme.

Gloria Tapia och Nils Närman Svensson har båda ett ursprung i Chile men har kommit till Sverige längs helt olika vägar. Nils kom till Sverige och Växjö sex månader gammal och adopterad av svenska föräldrar. Gloria som fyraåring med sin familj för att leva ett liv i exil efter militärkuppen i Chile 1973.

Föreställningen blir en både vardaglig och poetisk berättelse om främlingskap och tillhörighet och till stor del om någonting däremellan.

– Chile för mig är längtan, säger Gloria Tapia...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4


TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)
> ALMA-priset till Jacqueline Woodson (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen