Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 april 2018
Siv Salomonsson på Smålands lincentrum
Textilkonstnären Siv Salomonsson har de senaste ställt ut på Liljevalchs Vårsalong. Nu har vi chansen att se henne på närmare håll.
Textilkonstnären Siv Salomonsson har de senaste ställt ut på Liljevalchs Vårsalong. Nu har vi chansen att se henne på närmare håll.
I morgon, lördag, öppnar Smålands lincentrum sina dörrar för säsongen. Under dagens öppna hus visar föreningen sina utställningar kring lin och linberedning men också verk av textilkonstnären Siv Salomonsson.

DÄDESJÖ. I Dädesjö har föreningen Dädesjö lin i många år samlat på sig kunskaper kring lin och linberedning, kunskaper som de sedan delar med sig av till besökare och kursdeltagare. I hantverkshuset Sländan har de bland annat den utrustning som krävs för att den tidskrävande linhanteringen ska kunna genomföras mer rationellt.

I fjol tog föreningen ett nytt steg och bildade Smålands lincentrum med syftet att bevara och sprida kunskaper om lin. Den som vill veta mer eller använda föreningens maskiner tar kontakt med föreningen som gärna tar emot sällskap eller bussresor efter överenskommelse. I sommar kommer Smålands lincentrum också att hålla öppet hus en gång i månaden med början i morgon, lördag.

– Vi har hållit stängt i vinter men nu på lördag öppnar vi igen. Vi visar vår utställning om linet från frö till väv. Om besökarna vill se hur man bereder linet så visar vi det, säger Birgitta Andersson från Smålands lincentrum.

Hantverkshuset Sländan ligger alldeles intill Dädesjö hembygdsgård som bland annat innehåller en unik textilsamling med över 500 föremål. En del av dem kommer man i sommar att kunna se i hantverkshusets utställningslokaler.

– Vi kommer att visa en del av vår textilsamling så att det blir lite nytt. Sedan ska Siv Salomonsson ha en utställning här i sommar. Vi har ju inte så stort så kanske kommer hon att byta ut sina verk efterhand, säger Birgitta Andersson.

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.