Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 april 2018
En skimrande bubbla av glas
Nu har författaren Kerstin Gynnerstedt beskrivit hennes verksamhet som formgivare i boken En skimrande bubbla av glas.
 
Ingeborg Lundin var i många år formgivare på Orrefors. Nu har författaren Kerstin Gynnerstedt beskrivit hennes verksamhet som formgivare i boken En skimrande bubbla av glas.

VÄXJÖ. Ingeborg Lundin, som var verksam vid Orrefors mellan 1947 och 1971, var den första fast anställda kvinnliga formgivaren vid bruket. Här kom hon att självständigt gå i Halds och Gates fotspår under det svenska glaset glansperiod.

Någon bakgrund i glaset hade hon inte då hon kom till bruket. Hon var utbildad teckningslärare men fick chansen att börja arbeta i hyttan. Inställningen var att de konstnärer som kom till Orrefors skulle få lite tid på sig för att lära känna materialet och tillverkningsprocessen.

– Jag kunde ingenting och visste inte ett dugg vad jag ville utom att jag ville göra något vacker, kan man läsa i ett citat från Adrienne Hansson skrift Orrefors 1925-1972.

Trots okunskapen kom hon snart att utveckla ett personligt formspråk, ett formspråk som av kritiker och skribenter ofta beskrevs som kvinnligt, med tunt klart glas och enkla gravyrer.

Under 50- och 60-talen visades svenskt glas på många utställningar både nationellt och internationellt och Ingeborg Lundin blev snart ett affischnamn för Orrefors. Mest omtalad är vasen Äpplet som visades första gången i Helsingborg 1955. Äpplet står fortfarande som en symbol för det svenska glaset och vasen pryder också bokens omslag.

En skimrande bubbla av glas är en vacker bok, till stor del tack vare en annan legendar nämligen Orrefors fotograf John Selbing. Med något enda undantag kommer bokens bilder från Glasrikets skatter som förvaltar Orrefors arkiv.

Boken berättar om Ingeborg Lundins karriär i korta kapitel som i stort sett helt bygger på samtida kommentarer. Bokens upplägg gör att boken ibland kan bli lite tung. Å andra sidan ger boken en idé om vad som rörde sig i glasvärlden under den period då det svenska glaset var som störst.

Ofta beskrivs Ingeborg Lundin som om hon har en enhetlig, identifierbar, stil. Men hennes produktion var stor och varierande och man får ha stor kunskap om man ska kunna hitta det gemensamma formspråket. Som kvinna var hon pionjär i hyttan. Hon tyckte själv att hon bemöttes med respekt av de kunniga glashantverkarna. Däremot fick hon finna sig i att journalisterna inte bara beskrev hennes glas utan också hennes utseende, något vi väl får hoppas att hennes många efterföljare får slippa.

I veckan är det boksläpp för den vackra boken på Sveriges glasmuseum och i samband med boksläppet bjuds också på en föreläsning om den legendariska formgivaren.

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.