Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 april 2018
Musikfestival i auktionshallen
Sopranen Malin Hartelius vill ta med sig sin musik till den bygd där hon har sina rötter.
Sopranen Malin Hartelius vill ta med sig sin musik till den bygd där hon har sina rötter.
Sedan mer än 25 år har sopranen Malin Hartelius sjungit på operahus och konsertlokaler runt om i Europa. Nu har hon tagit initiativet till Kvarnamåla International Music Festival och i augusti får vi tillfälle att höra henne i ett helt annat sammanhang och en helt annan typ av lokal.

KVARNAMÅLA. Malin Hartelius är uppvuxen i Tingsryds kommun men lever och arbetar sedan länge ute i Europa. Men Småland är fortfarande en viktig plats i hennes liv och på senare år har hon återkommit som sommarstugeägare i byn Kvarnamåla, kanske mest känd för sin auktionskammare. Och det är just där den första upplagan av Kvarnamåla International Music Festival kommer att äga rum.

– Den svenska sommaren är som den är så det är nog bra att ha ett tak, säger Malin Hartelius som ser fram emot att kunna bjuda på högklassig musik i sina hemtrakter.

Och namnet säger något om vad det handlar om. En liten ort som, med hjälp av Malin Hartelius kontaktnät, kan locka musiker av internationell klass.

– Vi börjar litet med tre dagar och fyra konserter.

Även i annan mening håller man sig i en mindre skala. Festivalen handlar om kammarmusik och förhållandevis små ensembler.

– Bland annat kommer min mans stråkkvartett, Gringoltskvartetten, pianisten Alasdair Beatson och klarinettisten Karin Dornbusch.

Allt som allt kommer, som det ser ut idag elva etablerade artister att uppträda. Listan över ursprungsländer är nästan mer imponerande. Sju länder är representerade. Till exempel är Ryssland, Canada och Tyskland med på listan. Malin Hartelius själv presenteras lite mer blygsamt och lokalt som förankrad i Konga.

Att Malin Hartelius är van att stå på de stora scenerna betyder inte att musiken måste ha sitt hem just där. Den behövs på många ställen.

– Vi bidrar alla till vår värld. Man kan tänka att det här med musik är en lyx men det är ett fatalt misstag. Musik handlar om kreativitet och engagerar högra hjärnhalvan. Jag tror att kreativiteten är viktigt och att vi måste ge plats för den...
LÄS MER I VK 13, UTE 29/3


TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.