Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 mars 2018
Vårdcentral invigde nya och större lokaler
Lyxigt med större och nyrenoverade lokaler, tyckte Mari-Kristin Ohlin, Catrin Gustafsson, Johanna Bergön och Susanne Dahlström som välkomnade invigningsbesökarna.
Lyxigt med större och nyrenoverade lokaler, tyckte Mari-Kristin Ohlin, Catrin Gustafsson, Johanna Bergön och Susanne Dahlström som välkomnade invigningsbesökarna. 
I lördags invigde Vårdcentralen Centrum i Växjö sina nyrenoverade lokaler. Efter att tidigare varit trångbodda så har lokalytan utökats från 800 till 1400 kvadratmeter.
– Ett välkommet tillskott för både personal och patienter. Det är positivt att det nu satsas på primärvården, säger avdelningschefen Marielle Wästermark Karlsson.


VÄXJÖ. Vårdcentralen Centrum finns kvar i Dockan-huset på Västra Esplanaden men ingången sker numera från innergården och invändigt är det en ny miljö som möter patienterna. Efter två år av planering och renovering kunde vårdcentralen i lördags visa upp de nya lokalerna för besökarna när det var dags för invigning.

– Vi är jätteglada över att få tillgång till större och bättre anpassade lokaler. Det känns lyxigt, berättade Mari-Kristin Ohlin, Catrin Gustafsson, Johanna Bergön och Susanne Dahlström som jobbar på vårdcentralen.

Vårdcentralen Centrum har länge varit trångbodda. Från att tidigare haft tillgång till 800 kvadratmeter så disponerar de nu över 1400 kvadratmeter, vilket är en efterlängtad förändring.

– Det säkerställer en god miljö för både personal och patienterna, säger avdelningschefen Marielle Wästermark Karlsson.

I dagsläget är 7700 patienter listade på Vårdcentralen Centrum.

– Men med Växjös växande befolkning så räknar vi med en ökad tillströmning de kommande åren. Med de här större lokalerna tar vi höjd inför framtida behov.

Från politiskt håll har det varit ett återkommande tema att det är primärvården som ska vara basen i svensk sjukvård. Mariella tycker att det är positivt att visionen nu även börjar omsättas i praktisk handling.

– Det har varit många ord och ganska lite verkstad. Så de här nya lokalerna ser vi som ett tecken på att visionerna börjar realiseras.

Regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) klippte bandet och konstaterade i sitt invigningstal att det varit en lång process att få till de nya lokalerna men att det nu är glädjande att få ta del av resultatet.

– Det här innebär ett rejält lyft för vårdcentralen!

Hon menade också att vårdcentralerna kommer få en större betydelse då svensk sjukvård organiseras om och allt fler arbetsuppgifter flyttas över till primärvården.

– Vår strävan är att vården ska vara så nära människorna som möjligt.  Primärvården kommer därför få fler uppgifter och behöver därmed också mer resurser. 

DAVID FÄRDIGH
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)
> Känslostarkt om Bröderna Lejonhjärta (180302)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen