Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 mars 2018
Känslostarkt om Bröderna Lejonhjärta
Lina Larsson och Elias Wallin spelar det täta brödraparet. I bakgrunden brödernas mamma som spelas av Tuva Andersson.
Lina Larsson och Elias Wallin spelar det täta brödraparet. I bakgrunden brödernas mamma som spelas av Tuva Andersson.
Det är intensiva dagar i Katedralskolans aula när skolans estetiska program lägger sista handen vid musikalen Bröderna Lejonhjärta. I morgon, lördag, är det premiär.

VÄXJÖ. Ensemblen som ska framföra Astrid Lindgrens berättelse är stor och som besökare är det är lätt att bli förvirrad. Inte så konstigt kanske. 57 ungdomar är engagerade i projektet. 13 i orkestern, resten på scen. Men känslan av förvirring går snabbt över. För även om mycket arbete återstår sker allt förvånansvärt lugnt och metodiskt.

Musikalen om Bröderna Lejonhjärta är ett samarbete mellan Katedralskolans estetiska linje och Regionteatern Blekinge-Kronoberg. Mitt i arbetet hittar man musikläraren Johan Wallin, danspedagogen Anna Eklund och dramapedagogen Andreas Dahl. Inför dagens repetitioner går han igenom saker att tänka på.

– Jag är jätteglad för igår. Försök hålla den arbetsmoralen. Manus och penna är fortfarande viktigt. När vi gått igenom en scen skriver ni ner de ändringar vi gjort.

Repetitionerna har hållit på sedan i höstas. Nu ska allt sys ihop under en intensiv projektvecka. I veckans inledning är det mängder av saker som sker samtidigt. Rekvisita ska ordnas, koreografi utvecklas, körstämmor övas och föreställningen steg för steg komma på plats.

Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta kom som bok 1973. Boken är till stor del mörk men samtidigt hoppfull. Med lillebror Karl, eller Skorpan, som berättare tar den upp sjukdom och död, ondska och förtryck men också syskonkärlek, solidaritet, mod och pacifism.

Boken blev omdiskuterad, mest kanske för sitt sätt att skildra döden och självmord. Men den kom snabbt att bli en klassiker som påverkat många människors föreställningar kring liv och död. Efter sin död kommer Karl och hans storebror Jonatan till landet Nangijala där det ännu är sagornas och lägereldarnas tid. För en kort tid verkar allt idylliskt. Men även om Körsbärsdalen är fridfull råder förtryck i Törnrosdalen, ett förtryck man måste förhålla sig till även i Körsbärsdalen.

Astrid Lindgren har en säregen förmåga att skriva enkelt men samtidigt nära och berörande. Den närheten tar musikalen vara på och redan under repetitionerna kan det vara svårt att värja sig för den starka berättelsen.

Olle Hellbom har regisserat många av Astrid Lindgrens berättelser. Hans filmatisering av Bröderna Lejonhjärta hade premiär 1977. Trettio år senare fick berättelsen nytt liv som musikal med manus av Staffan Götestam som också spelade Jonatan Lejonhjärta i filmen. Musiken är gjord av Bo Wastesson och sångtexterna av Ture Rangström.

Ett viktigt tema i Astrid Lindgrens berättelse är vänskapen och tilliten. Framför allt mellan de två bröderna men också mellan alla som ingår i motståndet mot förtrycket. Vänskapen och tilliten är också påtaglig i rummet där den unga ensemblen arbetar vidare med sin föreställning. För ska det här bli bra krävs att man kan lita på varandra.

– Jag tycker att alla borde prova på teater. Det blir en annan grej än det vanliga klassrumsarbetet. Vi jobbar så mycket ihop och man öppnar upp sig och visar sina känslor, säger Isabelle Lövkvist som spelar den tystlåtne, lite buttre jägaren Hubert.

– Jag går sista året på estet teater. Teaterprojektet är lite som avslutet på gymnasietiden. Jag var med i tvåan också men det var inte riktigt samma sak. Nu får vi ta mer ansvar. Det är jättekul, säger hon...
LÄS MER I VK 9, UTE 2/3


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen