Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 februari 2018
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss
Att Hissvägraren är jämngammal med prinsessan Diana spelar en viss roll i föreställningen. Foto Lina Alriksson
Att Hissvägraren är jämngammal med prinsessan Diana spelar en viss roll i föreställningen.
Foto Lina Alriksson
I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

VÄXJÖ. Monologen Hissvägraren är skriven av den finlandssvenske författaren Bengt Ahlfors för den mångkunnige skådespelaren Lasse Pöysti som i Sverige kanske är allra mest känd för att ha gett liv åt Mumintrollet. Nu flyttar den till Regionteatern. Pjäsen har bearbetats av regissören Dag Norgård och spelas av Olof Bergström som med den gör sin första renodlade monolog.

Att Hissvägraren talar svenska har en viss betydelse i handlingen. Därför känns det riktigt att Dag Norgård behållit språket i sin bearbetning så att Olof Bergström framför sin monolog på en klar och mestadels trovärdigt klingande finlandssvenska.

Monologen är tänkt att framföras på mindre scener och premiären framförs i Regionteaterns kafélokal där de 18 borden ger plats för drygt 70 personer. På den lilla scenen väntar en karmstol med en lite kudde på Hissvägraren. Så träder han in, lite grått försiktig med välknäppt tröja och svinlädersportfölj.

Tanken är att han ska vara en åldrande man. Men som jämngammal med prinsessan Diana imponerar hans ålder inte stort på många av oss i publiken. I originalet är Hissvägraren jämngammal med Grace Kelly, och genom moderniseringen förlorar huvudpersonen åtminstone femton år och har, i alla fall i Sverige, ännu inte nått pensionsåldern.

Ensam kan man naturligtvis vara ändå och monologen handlar till stor del om hur Hissvägraren genom livet hanterat sin ensamhet. Att en hund kan vara en god kontaktskapare känner nog många igen sig i även om inte alla hundar föredrar rimmad vers. När den älskade hunden dör får Hissvägraren ta till andra metoder.

Hissvägraren är både tankeväckande och roande. Olof Bergström gestaltar övertygande sin lite grå roll. Och han tycks trivas bra i sin fåtölj och med sin gubbe som är långt mindre hjälplös än vad som i förstone kan tyckas. Med små medel ger han liv åt personer och händelser som varit viktiga under Hissvägrarens liv. Den gamla portföljen innehåller en termos kaffe. Mellan kaffetårarna får den också fungera som illustration av hur han utarbetar ett system för umgänget med den viktiga hissen Enok.

För oss som har begränsad kunskap om den finlandssvenska kulturen är det lätt att associera Hissvägraren till Lotta Svärd som något tålde att skrattas åt men mera hedras ändå. För det är en klurig gubbe vi har framför oss. Även om han stundtals kan framstå som alldeles hjälplös ska vi nog vara försiktiga med att, liksom från ovan, tycka synd om honom. För ensamheten som skildras är knappast hans personliga. Snarare är den inbyggd i de sammanhang där han lever och delas väl i den meningen mer eller mindre av oss alla. Och i kampen mot ensamheten visar sig Hissvägraren ha stor uppfinningsrikedom och till sist också framgång. Åtminstone på torsdagar.

TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen