Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 februari 2018
På spaning efter lindormen
I Drakormens gåta försöker Thomas Malm reda ut vad som ligger bakom alla lindormsobservationer. En del lindormar är nog helt enkelt ovanligt stora snokar.
I Drakormens gåta försöker Thomas Malm reda ut vad som ligger bakom alla lindormsobservationer. En del lindormar är nog helt enkelt ovanligt stora snokar.
I år skulle Gunnar Olof Hyltén-Cavallius ha fyllt tvåhundra år. Under året kommer det att uppmärksammas på många sätt. Innan firandet riktigt kommer igång kan man glädjas åt hans mer kuriösa funderingar kring draken, eller lindormen, i boken Drakormens gåta utgiven av Kronobergs läns hembygdsförbund och med inledning och kommentarer av Thomas Malm.

LÄNET. Gunnar Olof Hyltén-Cavallius gjorde insatser på många områden men kanske främst inom arkeologi och etnografi. Han grundade Sveriges första landsortsmuseum i Växjö och berättade om den lokala historien i verket Värend och virdarna.

Hans intresse för forna tiders föreställningar ledde honom under 1880-talet att driva frågan om lindormens existens. Här kunde kanske hans humanistiska forskning lämna ett bidrag till naturvetenskapen. Med en samling vittnesmål försökte han vinna Vetenskapsakademiens intresse för saken. Tyvärr kunde aldrig något exemplar av den stora skrämmande ormen presenteras trots att den tycktes vara ganska vanlig inte minst kring Åsnen och i närheten av Hyltén-Cavallius hem.

''Han är mörk till färgen, uppnår en längd av ända till 10 svenska alnar, är tjock som ett manslår och har stundom på nacken en mahn av fjell eller tagel liknande en hästmahn'' skrev Hyltén –Cavallius i en kungörelse där han utlovade en belöning till den som kunde lämna ett exemplar av det imponerande djuret.

Boken är både nöjsam och tankeväckande, vilket inte minst gäller Thomas Malms kommentarer. Men tidvis kan man tycka att det är synd att granska så goda historier. Vittnesmålen är många. Nedteckningarna blir skrönor som imponerar både språkligt och i sitt berättande. Lars Molin eller till och med Torgny Lindgren känns inte långt borta när man får höra om enorma ormar som reser sig upp och spyr etter över betraktaren som därav blir sjuk och får ligga till sängs.

Mer tankeväckande är Thomas Malms kommentarer kring vad som fått så många att vittna om möten med jätteormar.  Thomas Malm är professor i humanekologi och därtill herpetolog, alltså intresserad av ormar och groddjur. Han resonerar kring vad som kan framkalla dessa erfarenheter och möjligheterna är många. Läsaren tas med på utflykter i kräldjurens och mytologiernas världar och får veta mer om både djur och vad som kan framkalla ett intryck av något som kanske inte alls existerar. Ett tycks vara alldeles säkert, att vad man ser har att göra med vad man tror eller vet. Idag är både troll och lindormar sällsyntare än vid 1800-talets slut. Däremot tycks flygande tefat ha blivit vanligare. Det gör att man kan fundera på vad som är dagens lindormar. Vad som existerar i vår föreställningsvärld utan att det faktiskt finns i den yttre världen.

Samtidigt ska man kanske ändå vara lite försiktig. Även en hypokondriker kan bli sjuk och det som berättas i våra myter kan väl av och till ha verklighetsanknytning. Kanske är det säkrast att fundera som F.A Smitt, dåvarande ledamot i Vetenskapsakademien.

''Min tro är visserligen, att fantasien spelat huvudrollen i synerna; men det vore naturligen en dårskap att betvivla all möjlighet för tillvaron av något nytt som vi ej känna.''

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.