Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 februari 2018
Ett åttonde underverk
Boken Stenminnen kom ut 20067.
Boken Stenminnen kom ut 2007.
Foto: Åsa Nyhlén
Årets första Kultursoppa på Kulturkällaren i Alvesta bjöd förutom soppa på Stenminnen med fotografen och odlaren Åsa Nylén. Med fantastiska foton berättade hon om hur och varför Smålands stenmurar kommit till.

ALVESTA. När man ser en stenmur ringla fram i landskapet kan man lätt få känslan att den legat där för evigt. Men stenmurarnas epok är ganska kort. Under sina resor under första halvan av 1700-talet träffar Linné på några få stenmurar. Bland annat på Engaholm utanför Alvesta. Stenmuren är då en nyhet och de allra flesta murarna lär ha kommit till på 1800-talet.

Åsa Nyléns kunskaper om de Småländska stenmurarna bygger på boken Stenminnen som hon gav ut 2007 tillsammans med författaren Ida Andersen. I boken kan man bland annat läsa att de småländska stenmurarna innehåller material som skulle räcka till 75 Cheopspyramider och visst kan man se dem som ett åttonde underverk.

Stenmurarna byggdes i en annan tid och blev en del av en stor samhällsomvandling då Sverige gick från traditionellt jordbruk och bygemenskap till modernt brukande och bysprängning.

– Murarna berättar om en tid då många vara fattiga och man försörjde sig på jorden.

Smålands steniga marker skapades när inlandsisen drog sig tillbaka för kanske 12000 år sedan och lämnade den blockrika moränmarken bakom sig. När människorna började odla jorden var de också tvungna att förhålla sig till stenen och överallt i landskapet kan man hitta odlingsrösen där stenen flyttats för att ge möjlighet till odling...
LÄS MER I VK 6, UTE 9/2


TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.