Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 februari 2018
Dubbelt upp på Kafé de luxe
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
I vår har Jazz i Växjö variation både i program och spelplatser. En av scenerna är Kafé de luxe där man under samma kväll kunde höra grupperna Nuaia och CB3. Helt olika men med det gemensamt att de inte låter sig fångas i någon enkel beskrivning.

VÄXJÖ. Den dansk-svenska trion Nuaia, som har funnits bortemot tio år, inleder elektroniskt svävande. Så tar slagverkaren Michala ¯stergaard-Nielsen tag i stycket och skapar en tät rytm som botten för Mika Forsling och Sofie Norlings melodiska utflykter.

Lättdefinierat är det inte. Gruppen tycks hela tiden glida mellan olika stilar. Ibland ger de intryck av modern konstmusik, ibland söker sig en enkel melodi in i framförandet. Stundtals är musiken skirt sökande, stunden efteråt tungt övertygande. Allt i hög grad styrt av Michala ¯stergaard-Nielsens stabila botten.

Främst på scenen står Sofie Norling som med en självklar röst stundtals sjunger gripande vackert för att nästa stund växla om, använda rösten som ett instrument bland de andra i långa ekoslingor som kan gå över i rent meditativa stämningar. Just det meditativa är lätt att försjunka i när musiken blir repetitiv i långa drömska men rytmiska sekvenser. Men riktigt trygg blir man aldrig. Hela tiden ligger nya musikaliska infall och väntar.

CM3 eller Charlottas Burnin« trio låter sig heller inte enkelt stoppas i ett fack. Här drar det mot rock med en tung botten som byggs av basisten Pelle Lindsjö och slagverkaren Natanael Salomonsson. Ovanpå ligger den gitarristen Charlotta Andersson som med sitt instrument både skapar melodiska slingor och rytmiska figurer.

Till skillnad från Nuaia är CM3:s musik helt instrumental. Till största delen står Charlotta Andersson i fokus med flyhänta solon och rytmiskt ackordspel men under kvällen ges bland annat också plats för ett trumsolo som börjar i rock men går över i luftigare och jazzigare klanger och inte minst ett långt spännande bassolo av Pelle Lindsjö som av och till trollar fram märkliga ljud ur sitt instrument.

Tillsammans bjuder de två banden på en spännande kväll. Mycket är lättillgängligt vackert, annat bjuder på rejält tuggmotstånd. Men kanske har de svårdefinierade musikstilarna svårt att locka publik. I vart fall är det onödigt glest i Kafé de luxes källare. För banden tycks det inte spela någon roll. De bjuder den publik som är på plats en härlig liveupplevelse och innan CB3 får packa ihop för kvällen lyckas den fåtaliga publiken klappa till sig ett extranummer.

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.