Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 februari 2018
Dubbelt upp på Kafé de luxe
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
I vår har Jazz i Växjö variation både i program och spelplatser. En av scenerna är Kafé de luxe där man under samma kväll kunde höra grupperna Nuaia och CB3. Helt olika men med det gemensamt att de inte låter sig fångas i någon enkel beskrivning.

VÄXJÖ. Den dansk-svenska trion Nuaia, som har funnits bortemot tio år, inleder elektroniskt svävande. Så tar slagverkaren Michala ¯stergaard-Nielsen tag i stycket och skapar en tät rytm som botten för Mika Forsling och Sofie Norlings melodiska utflykter.

Lättdefinierat är det inte. Gruppen tycks hela tiden glida mellan olika stilar. Ibland ger de intryck av modern konstmusik, ibland söker sig en enkel melodi in i framförandet. Stundtals är musiken skirt sökande, stunden efteråt tungt övertygande. Allt i hög grad styrt av Michala ¯stergaard-Nielsens stabila botten.

Främst på scenen står Sofie Norling som med en självklar röst stundtals sjunger gripande vackert för att nästa stund växla om, använda rösten som ett instrument bland de andra i långa ekoslingor som kan gå över i rent meditativa stämningar. Just det meditativa är lätt att försjunka i när musiken blir repetitiv i långa drömska men rytmiska sekvenser. Men riktigt trygg blir man aldrig. Hela tiden ligger nya musikaliska infall och väntar.

CM3 eller Charlottas Burnin« trio låter sig heller inte enkelt stoppas i ett fack. Här drar det mot rock med en tung botten som byggs av basisten Pelle Lindsjö och slagverkaren Natanael Salomonsson. Ovanpå ligger den gitarristen Charlotta Andersson som med sitt instrument både skapar melodiska slingor och rytmiska figurer.

Till skillnad från Nuaia är CM3:s musik helt instrumental. Till största delen står Charlotta Andersson i fokus med flyhänta solon och rytmiskt ackordspel men under kvällen ges bland annat också plats för ett trumsolo som börjar i rock men går över i luftigare och jazzigare klanger och inte minst ett långt spännande bassolo av Pelle Lindsjö som av och till trollar fram märkliga ljud ur sitt instrument.

Tillsammans bjuder de två banden på en spännande kväll. Mycket är lättillgängligt vackert, annat bjuder på rejält tuggmotstånd. Men kanske har de svårdefinierade musikstilarna svårt att locka publik. I vart fall är det onödigt glest i Kafé de luxes källare. För banden tycks det inte spela någon roll. De bjuder den publik som är på plats en härlig liveupplevelse och innan CB3 får packa ihop för kvällen lyckas den fåtaliga publiken klappa till sig ett extranummer.

TORE SJÖQVIST
En pjäs som gör skillnad

Indra Linderoths Superwoman utropar ett rike fritt från förtryck. I bakgrunden Anders Jacob.
Foto Lina Alriksson


Föreställningen Hetero, som turnerat sedan i höstas, behandlar roller, identitet och det svårhanterade begreppet normal. Antalet föreställningar hade redan passerat hundra när föreställningen i veckan hade sin första offentliga föreställning i Växjö.
Läs mer...
Mobergläsare delar med sig
180224
Mobergs utvandrarepos tycks ständigt aktuellt. I veckan delade Mobergläsarna från Algutsboda hembygdsförening med sig av favoritstycken ur verket vid en läsning på Lessebo bibliotek.
Läs mer...
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss
180222
I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

Läs mer...
Stilla möten med skönhet
180219
Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
> Musik för Fru Johansson (180217)
> En ny chans till Örongodis (180216)
> Om kultur och demokrati (180216)
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen