Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 februari 2018
Musiktillägget på väg mot föreställning
Det är mycket som ska stämma i ett stort ensemblenummer. Men arbetet får Musiktillägget stå för. Publiken kan bara luta sig tillbaka och njuta.
Ikväll, fredag, är det premiär för årets utgåva av Musiktilläggets vårshow One way ticket. Och nog blir det en resa genom både geografi och musikgenrer. Den största resan gör kanske ändå de elever som lagt mängder av tid och energi på att kunna bjuda publiken på en sprudlande föreställning.

VÄXJÖ. När man kliver in i Katedralskolans aula kan det verka lätt kaotiskt. Allt tycks hända samtidigt. Någon målar dekor, andra är på scenen för att öva något nummer och mitt i alltihop kommer ljussättarna bärande på en stege. Men något kaos handlar det förvisso inte om även om det arbetas intensivt med många olika saker.

Repetitionerna har pågått länge men i sista veckan har både tempo och stressnivå höjts.

– Det är åtta månader sedan vi kom på grundidén, säger Natalia Bogdanovska, en av eleverna i år tre som håller i showen.

För så är det. Varje år är det treorna som skapar och håller ihop vårshowen. Då har treorna redan varit med om två shower men trots det kan allt arbete komma som en överraskning.

– Det är nog inte så många som förstår hur mycket arbete som ligger bakom showen. Inte ens vi gjorde det, säger Lina Larsson som har extra mycket att stå i.

– Vår lärare David Newkumet leder ju men annars är det vi treor som håller i showen. Men det är också mitt gymnasiearbete att regissera, säger hon.

Att resa som är årets tema ger utrymme för stor variation i både händelser och musik. Och eftersom en resa ska bjuda på det oväntade är ensemblen lite ovillig att berätta allt för mycket om vad resenärerna kommer att möta.

– Grundberättelsen har vi kommit på tillsammans men sedan har manusgruppen arbetat vidare. Det handlar om ett gäng som kommer tillsammans på en buss. Under resan lär de känna varandra och sig själva. One way ticket handlar om resan vi åker på och är också en hyllning till livet, säger Lina Larsson...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.