Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 februari 2018
Vardagsmänniskan i fokus
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari.
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari. 
När Regionteaterns nya chef Therese Willstedt presenterar vårens teaterprogram utlovar hon en mångbottnad, humorfylld men också filosofisk vår i ett program där vardagsmänniskan står i fokus.

VÄXJÖ. I vår presenterar Regionteatern två teaterpremiärer, Bibliotekarien och Hissvägraren och därtill den lite speciella Presskonferensen som om en dryg vecka samtidigt spelas på 23 platser runt om i landet. Vid sidan av de två nya pjäserna kan man fortfarande se Föregångerskan, Hetero samt Mirabell och Astrakan som alla fortsätter turnera under våren.

Regionteatern är i hög utsträckning en turnerande teater. Även när man spelar i Växjö söker man sig i vår ibland till alternativa scener. Den tragikomiska monologen Hissvägraren spelas i Växjö till största delen på Smålands museum. Det är knappast någon slump.

– Hissvägraren passar bäst i hörsalar och mindre lokaler. Jag vill inte sitta ensam på en stor scen, säger Olof Bergström som ger liv åt den ensamme mannen som berättar om sitt liv.

Trots att Olof Bergström arbetat som skådespelare i många år är det första gången han gör en renodlad monolog.

– Det är väldigt utvecklande att jobba med en monolog då och då. I monologen måste skådespelaren ensam skapa lösningar på alla frågor och kan inte hämta det någon annanstans ifrån, säger Dag Norgård som regisserar föreställningen.

– Berättelsen handlar om ensamhet och olika medel att ta till för att minska ensamheten, säger han.

Hissvägraren har premiär ett par veckor in i februari. En vecka senare intar Bibliotekarien teaterns scen. Scenen består just av ett bibliotek, en nedläggningshotad filial där det är dags för ett författarbesök men där man också väntar besked på om filialen ska få finnas kvar eller inte.

– Pjäsen utspelar sig på ett bibliotek, en plats där man utan kunskap kan ta del av hela världens kunskap. Det är omöjligt att mäta dess värde vilket ställer till problem för dem som ska besluta om dess existens, säger regissören Peter Elmers.

De fyra skådespelarna Anna Maria Käll, Bengt Dahlberg, Saskia Husberg och Björn Johansson Boklund ger ett smakprov som snabbt drar iväg mot det absurda. Samtidigt ställer pjäsen djupt allvarliga frågor kring demokrati, kunskap och jämlikhet.

– Biblioteken kan vara världens viktigaste plats och det är ett oerhört stort socialt ansvar de har, hjältarna som arbetar där. Men bibliotekens vara är en komplex fråga som pjäsen problematiserar, säger Peter Elmers.

Vid sidan om
teaterföreställningarna är Regionteatern också scen för ett antal dansföreställningar. Först ut är Skånes dansteater med föreställningen It is a large animal deep in sleep i mitten av mars.

– Jag är glad att dansen blivit en del av vår verksamhet. Dans är för mig en konstform som skapar kontakt med vår utsida och insida samtidigt och kan ta upp saker man inte kan formulera i ord, säger Therese Willstedt.

TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.