Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 5 februari 2018
Rickard Söderberg som Gaytenor
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle. Foto: Sören Vilks
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle.
Foto: Sören Vilks
Tenoren och debattören Rickard Söderberg är på turné som superhjälten Gaytenor med superkraften sång och snällhet som sitt hemliga vapen. Om en vecka gästar han Växjö.

VÄXJÖ. Tenoren Rickard Söderberg har gjort en rad stora operaroller. På operan i hemstaden Malmö men också på scener runt om i världen. Men för många är han säkert minst lika känd som debattören som diskuterat frågor om tolerans i till exempel Sommar i P1 eller som ledare för serien Gatans kör.

På turnén har Rickard Söderberg breddat sin repertoar och programmet innehåller opera och musikal likväl som pop och schlager. Att musiken är viktigt är självklart men han har också en dragning till ordet. Att formulera tankar och att dela med sig.

– Jag är besatt av ordet. Jag har samlat texter och tar dem med mig på turné.

Under turnén kommer Rickard Söderberg tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle besöka ett fyrtiotal städer och möta en ny publik.

– Det här är något helt annat än att sjunga på ett operahus. Det här är en stor turné med nya städer, ny publik och nya möjligheter.

Det program han har med sig handlar om tolerans och om möjligheten att leva samman i fred. Till en del handlar det om HBTQ-frågor men tolerans handlar om så mycket mer.

– Det handlar om hur vi kan leva tillsammans på den här lilla planeten.

För Rickard Söderberg är superhjälten Gaytenor ett svar på fördomar och hat mot just HBTQ-personer. Och det kan handla om allt från mobbing till länder där människor riskerar dödsstraff för sin sexuella läggning.

– När jag vadar genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mig hans fladdrande cape och drar på turné, säger Rickard Söderberg i arrangerande Växjö teaterförenings programblad.

I en värld fylld av konflikter kan Rickard Söderbergs hopp om kärlek och respekt för varandra tyckas naiv. Ändå väljer han den vägen.

– Jag kan inte förvandla världen men vi behöver ta hand om varandra. Vi måste alla tillsammans fortsätta orka arbeta för den värld vi tror på.

Om vardagen kan innehålla möten med hårda eller hatiska attityder brukar konserterna bjuda på helt andra stämningar.

– Ofta är det en oerhört skön och vacker stämning. Jag hoppas att man kan ta med sig den till världen utanför, säger han.

TORE SJÖQVIST
Samspel och biologisk mångfald

Nordisk kärrtrollslända är en av de sländor som rör sig i strandkanten vid Svanåsasjön.

Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
I tidningspojkarnas värld
180525
I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.