Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
En bildvärld av stillhet och ljus
Stenen görs färdigt inför testen av litografipressen.
Mats Aronsson arbetar i flera olika tekniker. Men oavsett teknik återkommer ofta en stämning av stillhet och ljus. I dagarna ska litografiverkstaden, som vilat ett par år, åter ställas i ordning.

VÄXJÖ. Mats Aronssons ateljé i centrala Växjö känns förunderligt funktionell och genomtänkt. Redan på väg in kan man kasta en blick genom fönstren mot det som kan tyckas vara en verkstadslokal. Där står ett par stora gjutjärnskolosser som kommer till användning när Mats Aronsson arbetar med litografier. Annars fylls nedervåningen av ett galleri med stark känsla av vardagsrum. Väggarna ger gott om utrymme åt Mats målningar och ett par soffor ger möjlighet för besökaren att låta sig försjunka i både konst och möbler.

I litografiverkstaden finns plats för flera pressar. Någon är äldre och kanske mest kvar för att den är så vacker. KRAUSE kan man läsa i gjutjärnet. Mats Aronsson tar fram en litografisten för att visa hur pressen en gång fungerat.

– Det här är en press för direkttryck. Bilden blir spegelvänd. Jag har tryckt i den men inte några större bilder.

På den polerade stenen kan man se att den en gång använts för att trycka etiketter till vichyvatten, spegelvända i stenen för att bli rättvända som tryckta.

Under mer än trettio år som konstnär har motivvärlden naturligtvis varierat. Kanske kan man ändå ana några teman som gärna återkommer. Tidigt förevigade Mats Aronsson Växjömiljöer, gärna de som var på väg bort eller redan försvunnit. Senare kom de små träbåtarna att ta plats på dukar och akvarellpapper och bland motiven kan man också hitta kor som till synes lugnt betraktar världen. Oavsett vilket motiv, eller vilken teknik han arbetar med, tycks han söka efter ljuset och nästan alltid vilar ett slags lugn över bilderna.

– Mycket av mitt målande är ett undersökande av ljuset. Jag måste veta varför det ser ut som det gör.

Mats Aronssons bilder tar ofta sin utgångspunkt i en vardag som får sakta ner och fördjupas. Inte minst gäller det de blekingska allmogebåtar som återkommer i hans bildvärld.

– Jag skulle måla en båt i motljus. Det blev inte bra. Så jag målade bakgrunden mörk och fick ljuset på båten...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
En pjäs som gör skillnad

Indra Linderoths Superwoman utropar ett rike fritt från förtryck. I bakgrunden Anders Jacob.
Foto Lina Alriksson


Föreställningen Hetero, som turnerat sedan i höstas, behandlar roller, identitet och det svårhanterade begreppet normal. Antalet föreställningar hade redan passerat hundra när föreställningen i veckan hade sin första offentliga föreställning i Växjö.
Läs mer...
Mobergläsare delar med sig
180224
Mobergs utvandrarepos tycks ständigt aktuellt. I veckan delade Mobergläsarna från Algutsboda hembygdsförening med sig av favoritstycken ur verket vid en läsning på Lessebo bibliotek.
Läs mer...
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss
180222
I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

Läs mer...
Stilla möten med skönhet
180219
Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
> Musik för Fru Johansson (180217)
> En ny chans till Örongodis (180216)
> Om kultur och demokrati (180216)
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen