Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
En bildvärld av stillhet och ljus
Stenen görs färdigt inför testen av litografipressen.
Mats Aronsson arbetar i flera olika tekniker. Men oavsett teknik återkommer ofta en stämning av stillhet och ljus. I dagarna ska litografiverkstaden, som vilat ett par år, åter ställas i ordning.

VÄXJÖ. Mats Aronssons ateljé i centrala Växjö känns förunderligt funktionell och genomtänkt. Redan på väg in kan man kasta en blick genom fönstren mot det som kan tyckas vara en verkstadslokal. Där står ett par stora gjutjärnskolosser som kommer till användning när Mats Aronsson arbetar med litografier. Annars fylls nedervåningen av ett galleri med stark känsla av vardagsrum. Väggarna ger gott om utrymme åt Mats målningar och ett par soffor ger möjlighet för besökaren att låta sig försjunka i både konst och möbler.

I litografiverkstaden finns plats för flera pressar. Någon är äldre och kanske mest kvar för att den är så vacker. KRAUSE kan man läsa i gjutjärnet. Mats Aronsson tar fram en litografisten för att visa hur pressen en gång fungerat.

– Det här är en press för direkttryck. Bilden blir spegelvänd. Jag har tryckt i den men inte några större bilder.

På den polerade stenen kan man se att den en gång använts för att trycka etiketter till vichyvatten, spegelvända i stenen för att bli rättvända som tryckta.

Under mer än trettio år som konstnär har motivvärlden naturligtvis varierat. Kanske kan man ändå ana några teman som gärna återkommer. Tidigt förevigade Mats Aronsson Växjömiljöer, gärna de som var på väg bort eller redan försvunnit. Senare kom de små träbåtarna att ta plats på dukar och akvarellpapper och bland motiven kan man också hitta kor som till synes lugnt betraktar världen. Oavsett vilket motiv, eller vilken teknik han arbetar med, tycks han söka efter ljuset och nästan alltid vilar ett slags lugn över bilderna.

– Mycket av mitt målande är ett undersökande av ljuset. Jag måste veta varför det ser ut som det gör.

Mats Aronssons bilder tar ofta sin utgångspunkt i en vardag som får sakta ner och fördjupas. Inte minst gäller det de blekingska allmogebåtar som återkommer i hans bildvärld.

– Jag skulle måla en båt i motljus. Det blev inte bra. Så jag målade bakgrunden mörk och fick ljuset på båten...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.